Agrobizness un lauki skaitļos

Valsts atpirkusi lauku zemi viena miljona eiro apmērā; nākamgad darījumu skaits dubultosies

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
18.12.2015

Kopš šā gada jūlija, kad darbību sāka Latvijas Zemes fonds, ar lauku zemes īpašniekiem slēgti darījumi par kopumā vienu miljonu eiro, kas ir iepriekš prognozētā summa no kopumā fonda rīcībā esošajiem 14 miljoniem eiro, aģentūru LETA informēja fonda pārstāve Sandra Eglīte.

Līdz 17. decembrim Zemes fonds ir apstiprinājis 40 darījumus - no 40 īpašniekiem atpirkti kopumā 572 hektāri zemes, kuri atbilstoši Zemes fonda darbības mērķim tiks atdoti lauksaimniecības vajadzībām.

Lielākās platības fonds šobrīd ir nopircis Zemgalē - 186 hektārus zemes, kurai seko Vidzeme, kur nopirkti 130 hektāri. Savukārt mazākais platību apjoms bijis Rīgas reģionā - 58 hektāri atpirktas zemes.

Tāpat līdzās pirkuma līgumiem noslēgti arī zemes nomas līgumi, bet vēl vairāki ir sagatavošanas stadijā.

Savukārt 2016.gadā Zemes fonds plāno iegādāties aptuveni 1000 hektārus zemes, kas tiks atdota lauksaimniecības vajadzībām. Plānots, ka nākamajā gadā darījumi notiks aptuveni 2,5 miljonu eiro apmērā.

Kā ziņots, fonds darbību sāka šā gada 1.jūlijā. Tā izveides mērķis ir sekmēt zemes izmantošanu lauksaimnieciskajai ražošanai, uzpērkot zemi no īpašniekiem un to tālāk pārdodot vai iznomājot.

Kā iepriekš informēja "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" valdes loceklis Jēkabs Krieviņš, no interesentiem tiek pirkta tikai lauksaimniecībā izmantojama zeme bez apgrūtinājumiem par cenu, kas nepārsniedz vidējās tā brīža tirgus cenas līdzvērtīgai zemei attiecīgajā novadā un pagastā.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana