Viedokļi

Eksperte: Izmaiņas piena tirgū gaidāmas tikai pēc jaunu rūpnīcu atvēršanas Bauskā un Kauņā

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
22.12.2015

Piena iepirkuma cenas Latvijā arī nākamā gada pirmajā pusē saglabāsies zemas, kas skaidrojams ar pārprodukciju visā Eiropas tirgū, savukārt izmaiņas tirgū varētu būt gaidāmas tikai pēc jaunu rūpnīcu darbības sākšanās Bauskā un Kauņā, šodien žurnālistiem prognozēja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.

"Pirmajā gada ceturksnī nekas nemainīsies, bet korekcijas varētu rasties pēc divu jaunu pārstrādes uzņēmumu darbības sākšanas. Viens ir bijušais "Bauskas piens", kur gatavojas pārstrādāt piena sūkalas, bet otrs - jauns lietuviešu uzņēmums Kauņas tuvumā. Abām rūpnīcām lielos daudzumos būs vajadzīgs piens, tādēļ zemniekiem ir cerības uz nedaudz lielāku iepirkuma cenu," sacīja Gulbe.

Viņa arī sacīja, ka vairākas zemnieku saimniecības patlaban apsverot ieceri likvidēties vai mainīt ražošanas profilu. Tikmēr kopumā Latvijas piena nozarē ir tikai viens nozīmīgākais spēlētājs - AS "Preiļu siers", kas ne tikai pārstrādā lielu daudzumu piena un izvērš eksportu, bet arī demonstrē darbības stabilitāti un veiksmīgu stratēģiju atšķirībā no citiem uzņēmumiem.

"Izņemot "Preiļu sieru", pārējie pārstrādātāji lielākoties nav efektīgi. "Food Union", piemēram, lepojas ar iekļūšanu Ķīnas tirgū, taču rezultātus neredz. Domāju, ka tā ir uzņēmuma mārketinga stratēģija, meklējot pircēju, acīmredzot kādu no pasaules kompānijām - "Danone", "Campina" vai citu. Savukārt "Latvijas piens" netika galā ar līdzsvaru starp iepirkuma un galaprodukta cenu, un uzņēmuma veiksmīgai darbībai punktu pielika kooperatīva "Trikāta KS" maksātnespēja, kas demonstrē arī zaudētu uzticību zemnieku kooperācijas idejai," atzina Gulbe.

Vienlaikus viņa norādīja, ka līdz ar piena un citu izejvielu cenu kritumu pasaules tirgos Latvijā beidzot novērojams cenu kritums arī veikalos.

"Decembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada ceturksni, veikalos cenas samazinājušās visiem piena produktiem, kā arī gaļai un maizei. Tā kā izejvielu, kā arī naftas cenas ir zemas, gaidāms vēl neliels kritums, tomēr tas nevarēs būt bezgalīgs, ņemot vērā, ka kopumā pasaulē vērojams vēsturiski ilgākais cenu samazinājums - 13 gadi -, un saprotams, ka šis kritums agri vai vēlu beigsies," rezumēja eksperte.

LTVC izveidots 1995.gadā kā Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta struktūrvienība. Centrs vāc, apkopo un sniedz Eiropas Komisijai informāciju par noteiktu lauksaimniecības produktu cenām un apmēriem. Iegūtā informācija tiek izmantota lauksaimniecības produktu ražošanas un tirgus stāvokļa novērtēšanai, intervences pasākumu pamatošanai un noteiktu lauksaimniecības produktu muitas vērtības noteikšanai.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana