NVO paziņojumi

LOSP protestē pret valdības plāniem par nodokļu palielināšanu

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
06.10.2009

Pēc sestdien, 3.okt., valdībā pieņemtā lēmuma, ka ar iedzīvotāju ienākuma nodokli no 2011.gada iecerēts aplikt arī valsts atbalstu vai Eiropas Savienības atbalstu lauksaimniecībai un lauku attīstībai. Tas dos papildus 7,5 miljonus latu. Pret šādu valdības lēmumu kategoriski iebilst Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP), jo tas ir pretēji visas pārējās Eiropas Savienības uzstādījumiem un visām vienādas konkurences normām.


LOSP protestē pret valdības plāniem par nodokļu palielināšanu

Pēc sestdien, 3. oktobrī, valdībā pieņemtā lēmuma, ka ar iedzīvotāju ienākuma nodokli no 2011. gada iecerēts aplikt arī valsts atbalstu vai Eiropas Savienības atbalstu lauksaimniecībai un lauku attīstībai. Tas dos papildus 7,5 miljonus latu. Pret šādu valdības lēmumu kategoriski iebilst Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP), jo tas ir pretēji visas pārējās Eiropas Savienības uzstādījumiem un visām vienādas konkurences normām.

Tas tikai pierāda, ka lēmuma pieņemšanas procesā līdz galam visi nav iedziļinājušies, lai izprastu lietas būtību un tā ietekmi uz tautsaimniecības attīstību, jo, nav loģiski, ka ar vienu roku atbalsts tiek izsniegts un ar otru roku tiek paņemts caur nodokļiem atpakaļ. Tāpēc valdībai vajadzētu saprast, ka uz valsts ieņēmumu rēķina nevar vienkārši palielināt nodokļu slogu, tādējādi cerot, ka tas nesīs tikai labumu valsts kasei. Valsts ir tās iedzīvotāji, tāpēc vajadzētu domāt arī par viņu eksistenci ne tikai valsts budžeta skaitļiem. Ir apsveicams fakts, ka valsts ir plānojusi palielināt valsts budžetu par 54,2 miljoniem latu, taču ir jāsaprot, ka dotajā situācijā tas ir nāves spriedums vairākiem sektoriem.

LOSP iebilst arī par nodokļa likmes palielināšanu zemei un saimnieciskajā darbībā izmantotajām ēkām līdz 1,5% no kadastrālās vērtības arī nosakot minimālo nodokļa maksājumu 5 latu apmērā par katru nodokļa objektu, kas var būt gan zeme, gan ēka. Palielinot nodokļa likmi par 0,5%, paredzēts saglabāt 25% pieauguma griestus. Lauksaimnieki apsveic lēmumu, ka par neapstrādātu lauksaimniecības zemi būs jāmaksā īpašuma nodoklis tikai 3% apmērā no tās kadastrālās vērtības, bet atgādina, ka LOSP aicināja celt nodokli "dīvāna zemniekiem" par neapstrādāto zemi piecas reizes, lai lauksaimniekiem būtu pieejama zeme ražošanai. Šeit valdībai ir iespēja iekasēt vēl papildus naudu budžetā no dīvāna zemniekiem un spekulantiem.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana