Mežs

Šonedēļ noslēdzas meža dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu

Ilze Meistere, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
07.10.2009

Šonedēļ, noslēdzot meža dzīvnieku vakcinēšanu pret trakumsērgu, PVD inspektori Rīgas parkos un citās zaļajās zonās, kurās nereti mēdz ieklīst arī meža zvēri, izvieto orālās vakcīnas pret šo bīstamo infekcijas slimību.


Šonedēļ noslēdzas meža dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu

Šonedēļ, noslēdzot meža dzīvnieku vakcinēšanu pret trakumsērgu, PVD inspektori Rīgas parkos un citās zaļajās zonās, kurās nereti mēdz ieklīst arī meža zvēri, izvieto orālās vakcīnas pret šo bīstamo infekcijas slimību.

Pārtikas un veterinārais dienests aicina iedzīvotājus, kuri pamanījuši vakcīnu - brūnganu kubiņu, nedaudz mazāku par sērkociņu kastīti, to neaiztikt, jo meža dzīvnieki sajutīs cilvēku smaržu un ēsmu neēdīs.

Vakcīna nav bīstama ne cilvēkam, ne apkārtējai videi, tomēr, ja cilvēks nonācis tiešā saskarsmē ar vakcīnu (ēsmas iekšpusē tā ir šķidra) - tā nonākusi acīs vai brūcē, jāvēršas pie ārsta.

Pārtikas un veterinārais dienests aicina pieaugušos par vakcīnām informēt arī bērnus un lūgt tos nekādā gadījumā vakcīnas neaiztikt.

Lai gan vakcīna nav paredzēta suņiem un kaķiem, dzīvnieka veselība, kurš to būs apēdis, apdraudēta netiks.

Vakcīna ir izstrādāta īpaši lapsām un jenotsuņiem, savukārt par mājas dzīvnieku vakcinēšanu jārūpējas to saimniekiem, vienu reizi gadā vakcinējot savu suni vai kaķi pret trakumsērgu.

Pagājušajā nedēļā visā Latvijā notika Pasaules trakumsērgas dienai veltīti pasākumi, tai skaitā - mājas dzīvnieku vakcinēšana pret trakumsērgu ar bezmaksas vakcīnu. Kā informē veterinārārsti, šo iespēju izmantojuši ļoti daudz iedzīvotāju. Akcijas laikā pret trakumsērgu vakcinēti vairāk nekā 4 000 suņu un kaķu.

Trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība, kas izplatīta visā Latvijas teritorijā. Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt - lapsas un jenotsuņi. Mājdzīvnieki, visbiežāk suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu.

Pārtikas un veterinārais dienests kopš 2005. gada veic visaptverošu savvaļas dzīvnieku orālo vakcināciju pret trakumsērgu. Tās rezultātā, salīdzinot ar 2005. gadu, trakumsērgas gadījumu skaits ir samazinājies vairāk kā četras reizes. Ja 2005. gadā konstatēts 421 dzīvnieka saslimšanas gadījums ar trakumsērgu, tad 2008. gadā konstatēti 110 gadījumi, bet 2009. gada 1. pusgadā - 36 dzīvnieku saslimšanas gadījumi ar trakumsērgu.

Lai kontrolētu trakumsērgas vakcinācijas efektivitāti, PVD, sākot ar šodienu, 6.oktobri no medniekiem pieņems nomedītās lapsas un jenotsuņus laboratoriskai izmeklēšanai.

No 6.oktobra nomedītos dzīvniekus pieņems PVD Dienvidkurzemes, Ziemeļkurzemes, Dienvidzemgales un Rietumpierīgas pārvaldēs, bet no 19.oktobra - PVD Austrumzemgales, Dienvidlatgales, Ziemeļlatgales, Austrumvidzemes, Ziemeļvidzemes un Ziemeļpierīgas pārvaldēs.

Par katru nomedīto dzīvnieku ir nodrošināta samaksa 7 latu apmērā.

Trakumsērgas apkarošana ir viena no Eiropas Savienības prioritātēm. PVD izstrādāto trakumsērgas apkarošanas programmu ir apstiprinājusi Eiropas Komisija.

Pagājušajā nedēļā Briselē notikušajā Pasaules trakumsērgas dienai un Eiropas veterinārajai nedēļai veltītajā konferencē īpaši akcentēti tika trakumsērgas vakcinācijas pozitīvie rezultāti Baltijas valstīs, tostarp Latvijā.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana