Mežs

Sumbri sagādā raizes Lietuvas Ķēdaiņu rajona iedzīvotājiem

LETA, Leta-Nozare
11.10.2009

Sumbri sagādā raizes Lietuvas Ķēdaiņu rajona iedzīvotājiem

(Fragments) Lietuvas Ķēdaiņu rajona Tiskūnu ciema iedzīvotājiem sagādā nopietnas raizes sumbri, kas ik pa laikam apciemo viņu tīrumus un šad tad sastopami arī tuvējā mežā, kur šie dzīvnieki apmetušies aptuveni pirms desmit gadiem, raksta avīze "Lietuvos žinios".

Kā stāstījuši vietējie ļaudis, ciema tuvumā pinkaino milzeņu pulciņš manāms vai ik dienas. Iemācīties mūslaikos sadzīvot ar sumbriem, kas agrāk bijuši izplatīti visā Eiropā, nav viegli. Tas vēl nekas, ja viņi rāmi pagrauž kādu bieti zemnieka tīrumā vai apguļas kaut kur vagās pasildīties saulītē. Daudz grūtāk aprast ar skatu, ka prāvs sumbru bars brāžas pāri laukiem "kā smags viesulis", atzīst cilvēki.

Tiskūnu ciema sabiedriskās padomes vadītājai Vidai Vansevičienei nācies dzirdēt ne vienu vien tēlainu un smieklīgu stāstu par to, kā vietējie ļaudis satikušies ar sumbriem. "Kamēr klausos, tikmēr nāk smiekli, bet šovasar sēņodama pati satiku sumbru - nu, kad tāda masa aizlēkšo tev garām, visi joki acumirklī aizmirstas," viņa atzinusi.

Ciema iedzīvotāja Elēna Dumbinskiene avīzei pārstāstījusi sava kaimiņa piedzīvojumus - sastopot mežā vairākus sumbrus, vīrs devis kājām vaļu un ... ieskrējis tieši mežacūku pulciņā, kas vēl tikai vairojis viņa pārbīli.

Viņas dēls Aidans Dumbinsks saka, ka pasācis sumbrus skaitīt - ne tik daudz dēļ pētnieciskas intereses, kā cenšoties noteikt kaitējumu, kas nodarīts viņa tīrumiem.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana