Mežs

Medību noteikumi ir jāievēro

Alīda Pēda, AgroPols
02.12.2009

Dzinējmedību sezona turpinās, lūšu medību sezona tik tikko (1. decembrī) sākusies, bet novembra medību “bilance” ir gana drūma, jo vēsta par nelaimes gadījumiem, nevis priecē ar stāstiem par lieliskām medību trofejām.

Kā informē Valsts meža dienesta Medību daļa, pēdējās divās nedēļās medībās ar dzinējiem notikuši trīs nelaimes gadījumi.

Vislielākā plašsaziņas līdzekļu uzmanība līdz šim tikusi pievērsta 28. novembrī Zemgales virsmežniecībā Jelgavas rajona mednieku kolektīva "Zaļenieki" rīkotajām medībām ar dzinējiem, jo ievainotais mednieks ir apvienības "Saskaņas centrs" Rīgas domes frakcijas vadītājs, Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Nikolajs Zaharovs, kurš guvis smagus ievainojumus krūšu kurvja apvidū. Cietušais mediķiem apgalvojis, ka pats sevi sašāvis nejauši. Nelaime notikusi tāpēc, ka mednieks pirms aiziešanas no mednieka stāvvietas, nav izlādējis medību šaujamieroci. Ievietojot pielādēto ieroci automašīnā, tas izšāvis un savainojis pašu mednieku, trāpot viņam ar skrotīm lādētu lādiņu.

Taču Zemgales virsmežniecības teritorijā līdzīga nelaime notikusi jau 14. novembrī, kad medības ar dzinējiem rīkoja Bauskas rajona mednieku kolektīvs "Mežotne". Mednieks aptuveni no 100 metru distances ar vītņstobra šaujamieroci šāva uz alni - iespējams, lode atsitās pret koku un rikošetā ievainoja blakus stāvošo mednieku vēdera rajonā. Par laimi, ievainotā veselības stāvoklis ir stabils.

Vistraģiskāko vēsti nesa 29. novembris - Ziemeļkurzemes virsmežniecībā (Ventspils rajonā), mednieku kolektīva "Kursa" rīkotajās medībās ar dzinējiem mednieks, šaujot pa staltbrieža govi ar vītņstobra šaujamieroci nāvējoši ievainoja galvā dzinēju, kurš šāviena brīdī atradās mastā. Dzinējs dzīšanas laikā nebija apģērbā, kas spilgti izceļas uz apkārtējā fona.

Nezina? Neievēro?

Lai gan joprojām turpinās negadījumu apstākļu precīza noskaidrošana, Valsts meža dienesta Medību daļas speciālisti jau tagad nešaubās, ka visos pieminētajos gadījumos ir pārkāpti vairāki medību drošības noteikumu punkti.

Vairākus no tiem arī minēsim:

· katram medniekam, atrodoties norādītajā vietā, jāzina mednieku līnijas

izvietošanas virziens un blakus esošo mednieku atrašanās vieta;

· mednieks pirms šāviena pārliecinās, vai šaušanas virzienā neatrodas

cilvēki, mājdzīvnieki, transportlīdzekļi, ēkas vai ceļi, pa kuriem pārvietojas cilvēki un transportlīdzekļi. Šos nosacījumus ievēro arī, tēmējot ar nepielādētu ieroci;

· aizliegts šaut uz neskaidri redzamu mērķi (piemēram, tumsā, pret sauli,

uz dzīvnieku, ko aizsedz koku un krūmu zari, zāli);

· dzinējmedībās medniekiem pie virsdrēbju augšdaļas ir spilgtas krāsas

elementi, bet dzinēji dzīšanas laikā ir apģērbā, kas spilgti izceļas uz apkārtējā fona;

· mednieks ar medību šaujamieroci jebkuros apstākļos rīkojas kā ar

pielādētu;

· pirms un pēc medībām medību šaujamierocis ir izlādēts (patrona nav

patronu telpā vai tai pievienotajā aptverē), izjaukts (ja tas konstruktīvi paredzēts) un iesaiņots. Medību laikā reģistrētā medību iecirkņa teritorijā pārnēsājot vai pārvadājot medību šaujamieroci, tas ir izlādēts.

Valsts meža dienests arī atgādina, ka Medību noteikumu ievērošana ir obligāta visiem medniekiem un medību vadītājiem.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana