Mežs

Novembrī pieprasītais plānotais koku ciršanas apjoms ir 780 tūkst. kubikmetru

Valsts meža dienests (VMD)
15.12.2009

Novembrī meža īpašnieki un tiesiskie valdītāji izņēmuši 4477 apliecinājumus koku ciršanai, kas ir gandrīz uz pusi vairāk kā iepriekšējā mēnesī. Plānojot ciršanas apjomus uz 2009. gadu, novembrī izsniegtajos apliecinājumos* pieprasītais iespējamais iegūstamās koksnes apjoms bija 0,78 milj. kubikmetru, kas ir par 200 tūkst. kubikmetru vairāk kā iepriekšējā mēnesī. /Neatkarīgi no tā, kad ir izņemts apliecinājums koku ciršanai, tas ir derīgs visu saimniecisko gadu, t.i., līdz pat 2009. gada beigām un tas nozīmē, ka apliecinājumā uzrādīto plānoto koksnes apjomu var cirst, kad ir izdevīgi, tas tikai jāizdara līdz 31. decembrim. /

Pēc Valsts meža dienesta apkopotās informācijas meža īpašniekiem un tiesiskajiem valdītājiem 2009. gada vienpadsmit mēnešos izsniegtajos ciršanas apliecinājumos uzrādītais plānotais ciršanas apjoms kopumā ir 13,25 milj. kubikmetru koksnes (8,89 milj. kubikmetru valsts mežos**, bet 4,36 milj. kubikmetru pārējos mežos***). Pavisam no 2009.gada 1.janvāra līdz 30. novembrim meža īpašniekiem un tiesiskajiem vadītājiem izsniegti 55 009 ciršanas apliecinājumi 23 566 – valsts mežos un 31 443 – pārējos mežos).

Šajā gadā no 1. janvāra līdz 30. novembrim, ciršanas apliecinājumos uzrādītais plānotais koku ciršanas apjoms kopumā, salīdzinot ar iepriekšējā gada vienpadsmit mēnešiem, ir par 1,4 milj. kubikmetru lielāks. Ieplānotais ciršanas apjoms valsts mežos, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, ir būtiski ir palielinājies, bet savukārt pārējos mežos tas ir samazinājies. Valsts mežos 2009. gada vienpadsmit mēnešos izņemtajos apliecinājumos koku ciršanai uzrādītais plānotais apjoms ir par 2,22 milj. kubikmetru koksnes vairāk kā 2008. vienpadsmit mēnešos, bet pārējos mežos šajā laikposmā ciršanas apliecinājumos uzrādītais plānotais koku ciršanas apjoms salīdzinājumā ar iepriekšējā gada vienpadsmit mēnešiem ir samazinājies par 0,82 milj. kubikmetru.

2009. gada novembra mēnesī izņemtajos apliecinājumos ciršanai valsts mežos uzrādītais plānotais koku ciršanas apjoms ir 170 tūkst kubikmetru, kas ir nedaudz mazāk kā novembrī un par 50 tūkst kubikmetriem vairāk kā salīdzinot ar iepriekšējā gada novembra mēnesi, savukārt pārējos mežos izņemtajos apliecinājumos uzrādītais plānotais koku ciršanas apjoms novembrī ir 610 tūks. kubikmetru, kas ir par 210 tūkst. kubikmetru vairāk kā novembrī iepriekšējā gadā.

Šā gada novembra mēnesī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada novembra mēnesi kopumā plānotais koksnes ciršanas apjoms ir palielinājies gan valsts, gan pārējos mežos.

* Ciršanas apliecinājumos tiek uzrādīts plānotais koku ciršanas daudzums. Tas nenozīmē, ka tāds apjoms tiešām tiks izcirsts, jo, piemēram, apliecinājumu var izņemt, bet ieplānoto platību kādu apsvērumu dēļ var arī nenocirst.

**

valsts meži – a/s „Latvijas valsts meži”, Vides, Izglītības, Aizsardzības ministrijas apsaimniekošanā esoši meži, zinātniskie meži

*** pārējie meži – privāto meža īpašnieku, pašvaldību, baznīcu u.c. meži.

Valsts meža dienests (VMD)

x

Paroles atgadināšana