Mežs

Vilku nodarītie postījumi - vairāk nekā 800 tūkst. kronu

Arita Lēdla, AgroPols
12.01.2010

Līdz aizvadītā gada novembra sākumam Igaunijas Vides departaments bija saņēmis vairākus desmitus zemnieku prasību kompensēt meža plēsēju nodarītos kaitējumus. Lielākā daļa iesniegumu rakstīti, pieprasot atlīdzību par vilku nokostajiem mājlopiem, informē Postimees/LETA. Kopējais vilku nodarītais postījums lauksaimniecībai 2009. gada pirmajos desmit mēnešos tiek lēsts 800,69 tūkst. kronu.

Galvenokārt kompensācijas prasītas saistībā ar aitu bojāeju, bet reizēm saplosītas arī govis.

Visvairāk vilki sirojuši Jegevas rajonā (5 gadījumi), Viru rajonā (4), kā arī Pērnavas un Lēnes rajonā (3 katrā). Cietušas arī Vīlandes, Valgas un Tartu rajona lauku saimniecības.

Diemžēl nav arī pamata uzskatīt, ka aizvadītā gada pēdējos divos mēnešos plēsoņas zemnieku sētām būs gājušas secen, un kopējā zaudējumu atmaksas summa nepieaugs. Tāpēc zemnieki ir informēti, ka, nelaimei notiekot, viņi savas prasības var iesniegt dzīvesvietai tuvākajā Vides departamenta nodaļā. Plēsēju radītie zaudējumi lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem tiek apmaksāti līdz pat 100%, bet tajā pašā laikā eksperti iesaka zemniekiem efektīvāk aizsargāt lopus un īpašumus.

“Jebkurā gadījumā ir jāpatur prātā, ka lielie plēsēji ir mūsu dabas neatņemama sastāvdaļa, un Igaunija ir starptautiski atbildīga par to dzīves vides saglabāšanu,” atgādina Vides departamenta speciālisti.

Meža dzīvnieku uzskaites dati liecina, ka 2009. gadā Igaunijā bijis apmēram 270 vilku. Savukārt, atbilstoši lielo plēsēju populācijas vadības programmai, optimālais vilku daudzums Igaunijā ir 100-120 dzīvnieku. 2009. gada 1. novembrī valstī sākās vilku medību sezona, kas turpināsies līdz 2010. gada 28. februārim. Bet no 1. decembra ir atļautas lūšu medības. Lai regulētu vilku un lūšu skaitu valsts teritorijā, Vides departaments izdevis atļaujas nomedīt 140 vilkus un 190 lūšus.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana