Mežs

Pieņemti jauni noteikumi par meža aizsardzības pasākumiem un ārkārtējās situācijas izsludināšanu mežā

Ilze Vabole, AgroPols
18.12.2012

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi noteikumus “Noteikumi par meža aizsardzības pasākumiem un ārkārtējās situācijas izsludināšanu mežā”, ko valdība pieņēma 18. decembrī, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Noteikumi paredz meža aizsardzības pasākumus, to izpildes kārtību un termiņus, kā arī kārtību, kādā kontrolējama meža sanitārā stāvokļa prasību ievērošana. Prasību ievērošana palīdzēs ar mērķtiecīgu darbību un meža kaitēkļu un slimību savairošanās savlaikus konstatēšanu, prognozēšanu un ierobežošanu nodrošināt mežaudžu labu veselības stāvokli.

Noteikumi precizē kārtību, kādā izsludināma ārkārtējā situācija meža ugunsgrēka, meža kaitēkļu savairošanās vai slimību masveida izplatīšanās situācijās. Lai samazinātu mežam, cilvēkam un valsts tautsaimniecībai nodarītos zaudējumus, noteikumi reglamentē valsts pārvaldes un pašvaldību iestādēm, fiziskām un juridiskām personām tiesības un īpašos pienākumus ārkārtas situācijās.

Pamatojoties uz meža aizsardzības speciālistu ieteikumiem, noteikumi paredz aizsardzības pasākumus pret stumbru kaitēkļiem gāztajiem un lauztajiem skujkokiem (izņemot sausos kokus), kurus noteiktā termiņā nav paredzēts izvākt no mežaudzēm. Lai ierobežotu sakņu trupi izraisošās sēnes (sakņu piepes Heterobasidion annosum s.l.) izplatību, noteikumi ietver nosacījumu, ka, cērtot kokus, no meža jāizvāc zaļa trupējusi egles koksne – izgāztas, lauztas egles, lielu dimensiju ciršanas atliekas diametrā no 10 līdz 50 centimetriem. Tāpat, ievērojot meža aizsardzības speciālistu priekšlikumus un mežsaimniecisko praksi, noteikumi paredz jaunus nosacījumus ciršanas atlieku krautnēšanai kaudzēs šķeldošanai.

Jaunie noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”, un tie aizstās patlaban spēkā esošos MK 2008. gada 10. jūnija noteikumus Nr.421 „Noteikumi par meža aizsardzības pasākumiem un ārkārtējās situācijas izsludināšanu mežā”.

Papildu informācija MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana