Mežs

Jauni Atmežošanas kompensācijas noteikšanas kritēriji, aprēķināšanas un atlīdzināšanas kārtība

Ilze Vabole, AgroPols
18.12.2012

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi noteikumus „Atmežošanas kompensācijas noteikšanas kritēriji, aprēķināšanas un atlīdzināšanas kārtība” , ko valdība apstiprināja 18. decembrī, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Noteikumi paredz, ka valstij kompensācija ir jāmaksā par šādām ar atmežošanu izraisītām negatīvām sekām: par oglekļa dioksīda (CO2) piesaistes potenciāla samazināšanos, par bioloģiskās daudzveidības samazināšanos un par vides un dabas resursu aizsardzības aizsargjoslu un sanitāro aizsargjoslu funkciju kvalitātes samazināšanos.

Noteikumi noteic, ka turpmāk atmežošanas kompensācijas apmērs (ko aprēķina, izmantojot projektā ietverto formulu) netiks diferencēts atkarībā no atmežojamā platībā esošās mežaudzes vecuma, jo atmežošanas negatīvā ietekme uz CO2 piesaistes potenciāla samazināšanos ir vienāda kā izcirtumā, tā pieaugušā mežaudzē. Tādēļ CO2 piesaistes potenciāla samazināšanos noteiks pēc meža augsnes auglību un mežaudzes produktivitāti raksturojošā meža tipa un meža atjaunošanas un kopšanas izmaksām.

Noteikumi paredz, ka CO2 piesaistes potenciāla samazināšanos var kompensēt, ieaudzējot – sējot vai stādot – mežu (izņemot plantāciju mežu). Meža ieaudzēšanai paredzētajai zemei būs jābūt attiecīgās personas īpašumā vai tiesiskajā valdījumā, un attiecīgā persona pati varēs izvēlēties meža ieaudzēšanas vietu ar nosacījumu, ka ieaudzētā meža platībai jābūt vismaz tikpat lielai kā meža platībai, ko plānots atmežot, bet ne mazākai par 0,1 hektāru (kompensējamā mežaudze). Šādā gadījumā valstij atlīdzināmo kompensācijas apmēru aprēķina, ņemot vērā mežsaimnieciskās darbības aprobežojumus un atmežošanas mērķi. Noteikumi arī noteic, kuras ieaudzētās mežaudzes ir atzīstamas par kompensējamo mežaudzi šo noteikumu izpratnē.

Kompensācijas apmēru (tāpat kā līdz šim zaudējumus) aprēķinās Valsts meža dienests (VMD) - pēc pieprasījuma, ko saskaņā ar normatīvajiem aktiem par būvniecību vai lauksaimniecībā izmantojamās zemes ierīkošanu iesniedz atbildīgā iestāde kā pamatojumu meža platības atmežošanai vai meža īpašnieks, tiesiskais valdītājs, to pilnvarota persona vai persona, kura rīkojas saskaņā ar līgumu, kas noslēgts ar meža īpašnieku, tiesisko valdītāju vai to pilnvarotu personu, ja mežā plānots veikt derīgo izrakteņu ieguvi. Noteikumi arī uzskaita, kāda informācija jāiesniedz, lai VMD aprēķinātu kompensāciju.

Jaunie noteikumi stāsies spēkā 2013.gada 1.janvārī.

Papildu informācija MK mājaslapā.

______________________________

Informāciju sagatavoja

Rūta Rudzīte

sabiedrisko attiecību speciāliste

AgroPols

x

Paroles atgadināšana