Mežs

No 2013. gada 1. janvāra stāsies spēkā jauni noteikumi par koku ciršanu mežā

Ilze Vabole, AgroPols
18.12.2012

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru Kabineta (MK) noteikumu projektu „Noteikumi par koku ciršanu mežā”, ko 18.decembrī apstiprināja valdība, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Noteikumi precizē patlaban spēkā esošās prasības, kā arī noteic jaunas - atbilstoši likumam „Grozījumi Meža likumā”, kas stājās spēkā šogad.

Noteikumi precizē mežaudzes minimālo un kritisko šķērslaukumu, kailcirtes cirsmu maksimālo platību, neproduktīvas mežaudzes atzīšanas un ciršanas kārtību, s auso, vēja gāzto, slimību inficēto, kaitēkļu invadēto vai citādi bojāto koku ciršanas kārtību, cirsmu sagatavošanas kārtību, kā arī galvenās cirtes caurmēra skaitliskās vērtības atbilstoši mežaudzes pirmajam stāvam . Mežaudzēm, kuru augstums ir mazāks par 12 metriem samazinātas minimālā un kritiskā šķērslaukuma vērtības. Veicot koku ciršanu varēs veidot atvērumus līdz 0,2 ha platībā, ja mežaudzes šķērslaukums (uz kopējo mežaudzes platību) nesamazinās zem normatīvi noteiktā

Noteikumos iekļautas arī normas, kas attiecas uz koku ciršanu, bet līdz šim bija noteiktas vairākos citos noteikumos: dabas aizsardzības prasības koku ciršanai, kārtību, kādā izsniedzams apliecinājums koku ciršanai, kā arī apliecinājuma derīguma termiņš. Iesniegumu varēs iesniegt un apliecinājumu izsniegs papīra formā klātienē, elektroniska dokumenta veidā vai elektroniska ieraksta veidā Meža valsts reģistrā, ja meža īpašnieks ir noslēdzis vienošanos ar Valsts meža dienestu. P aredzēts, ka ar 2015.gada janvāri lēmumu par apliecinājuma izsniegšanu varēs paziņot arī publiskajā reģistrā Valsts meža dienesta tīmekļa vietnē.

Noteikumi noteic vairākas jaunas prasības: koku ciršanas kārtību izlases cirtē, ainavu cirtē un arī atmežošanas cirtē, tai skaitā Baltijas jūras un Rīgas jūras līča krasta kāpu aizsargjoslā. Izlases cirtei, ja mežaudzes šķērslaukums netiek samazināts zem kritiskā šķērslaukuma, nav jāgatavo cirsmas skice un nav jāiezīmē platība. Gadījumos, kad aizliegta kailcirte, izlases cirtē samazināta saglabājamā šķērslaukuma skaitliskā vērtība tām mežaudzēm, kas tiek atjaunotas ar priedi, bet ar nosacījumu, ja mežaudzē zem vainagu klāja jau ir izveidojusies vismaz vienu metru augsta nākamās paaudzes priežu paauga.

Noteikumi stāsies spēkā 2013. gada 1. janvārī.

Papildu informācija - MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana