Mežs

No 2013. gada 1. janvāra jauni Dabas aizsardzības noteikumi meža apsaimniekošanā

AgroPols
18.12.2012

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi noteikumus „Dabas aizsardzības noteikumi meža apsaimniekošanā”, ko 18. decembrī akceptēja valdība, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Noteikumi paredz vispārējās dabas aizsardzības prasības meža apsaimniekošanā, aprobežojumus aizsargjoslās ap purviem, bioloģiski nozīmīgo meža struktūras elementu noteikšanas un saglabāšanas nosacījumus, kā arī saimnieciskās darbības ierobežojumus dzīvnieku vairošanās sezonas laikā.

Tā kā viena no nozīmīgākajām vispārējām dabas aizsardzības prasībām meža apsaimniekošanā ir bioloģiskās daudzveidības aizsardzība, apsaimniekojot mežu, jāsaglabā bioloģiski vērtīgi meža struktūras elementi: mežaudzes ezeru un purvu salās, meža puduri, mežaudzes ūdensteču un ūdenstilpju palienēs, ģeomorfoloģiskie veidojumi, avoti un avoksnāji, apaugums mikroieplakās, mežmalas un bioloģiski vērtīgās mežaudzes. Noteikumos ietverti šo bioloģiski nozīmīgo meža struktūras elementu noteikšanas kritēriji un apsaimniekošanas nosacījumi. Bioloģiskās daudzveidības aizsardzības nolūkā noteikumos ietverts arī nosacījums, ka aizliegts cirst un izvākt ekoloģiskos kokus, kas saglabāti saskaņā ar normatīvajiem aktiem par koku ciršanu.

Saskaņā ar Aizsargjoslu likumu noteikumi arī noteic, ka aizsargjoslās ap purviem ir aizliegts ierīkot jaunus meliorācijas grāvjus, izņemot, situācijas, ja tas nepieciešams purva vai citu zemes lietojuma veidu (ārpus meža) teritoriju apsaimniekošanai.

Noteikumi paredz, ka, veicot jebkādu darbību mežā, ir jāizvairās no ūdens noteces traucēšanas grāvjos, strautos un upēs. Ja ūdens notece tiek traucēta, persona, kas veikusi darbību, pēc darbu pabeigšanas to atjauno. Saimnieciskās darbības radīts ūdens noteces traucējums nedrīkst būt ilgāks par diviem mēnešiem gadā, un tas nedrīkst radīt ietekmi uz citiem īpašumiem.

Līdzīgi kā pašlaik spēkā esošajos noteikumos par dabas aizsardzību meža apsaimniekošanā, arī jaunajos noteikumos ir noteikti saimnieciskās darbības ierobežojumi dzīvnieku vairošanās sezonas laikā. Tāpat jaunie noteikumi saglabā patlaban spēkā esošās prasības par īpaši aizsargājamo meža iecirkņu izvērtēšanu, lai izveidotu mikroliegumu vai atceltu īpaši aizsargājamā meža iecirkņa statusu. Prasībās vien precizēts, ka minēto iecirkņu izvērtēšana meža īpašniekam ir jāveic līdz atkārtotai meža inventarizācijai.

Jaunie noteikumi stāsies spēkā 2013. gada 1. janvārī, un tie aizstās patlaban spēkā esošos MK 2001. gada 8. maija noteikumus Nr.189 „Dabas aizsardzības noteikumi meža apsaimniekošanā”.

Papildu informācija MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana