Mežs

Jaunā Kokmateriālu regula ierobežos tirdzniecību ar nelikumīgi iegūtiem kokmateriāliem

Dagnija Muceniece, LR Zemkopības ministrija (ZM)
06.03.2013

Zemkopības ministrija informē, ka 2013. gada 3. martā visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs stājusies spēkā jaunā ES Kokmateriālu regula, kuras mērķis ir ierobežot tirdzniecību ar nelikumīgi iegūtiem kokmateriāliem. Regula aizliedz ES tirgū darījumus ar nelikumīgi iegūtiem kokmateriāliem. Nelikumīga kokmateriālu ieguve un tirdzniecība ar tiem joprojām liela problēma visā pasaulē.

Jaunā Kokmateriālu regula attiecas gan uz importētiem, gan ES ražotiem kokmateriāliem un koka izstrādājumiem. Regulā ir noteikta kārtība, kas jāievēro tirgus dalībniekiem, lai mazinātu iespēju izmantot nelikumīgi iegūtus kokmateriālus. Tas nozīmē, ka tirgus dalībniekiem - tiem, kuri pirmoreiz laiž koka izstrādājumus ES tirgū, ir jāpārliecinās par kokmateriālu vai to izstrādājumu izcelsmes likumību, lai tirgū nonāktu tikai likumīgi iegūti kokmateriāli.

Savukārt tirgotājiem – tiem, kuri pērk vai pārdod kokmateriālus, kas jau ir laisti tirgū, ir pienākums uzglabāt visu nepieciešamo informāciju un dokumentus, lai varētu viegli izsekot pirktajiem vai pārdotajiem kokmateriāliem.

Ar jaunās Kokmateriālu regulas ieviešanu iecerēts palīdzēt ES dalībvalstīm cīnīties pret nelikumīgu kokmateriālu ieguvi, kam ir postoša ietekme ekonomiskajā, vides un sociālajā jomā, ne tikai izraisot nelikumīgu mežu izciršanu, bet arī negatīvi ietekmējot godprātīgo tirgus dalībnieku darbību.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana