Mežs

Apstiprināti Noteikumi par parku un mežaparku izveidošanu mežā un to apsaimniekošanu

Ilze Vabole, AgroPols
06.03.2013

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Noteikumi par parku un mežaparku izveidošanu mežā un to apsaimniekošanu”, ko 5. martā valdība apstiprināja, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Jaunie noteikumi reglamentēs kārtību, kādā mežā izveidojami parki un mežaparki, parku un mežaparku apsaimniekošanas pamatprincipus, kārtību, kādā piešķirama un aprēķināma kompensācija par mežsaimnieciskās darbības ierobežojumiem mežaparkos, un gadījumus, kad uz mežaparku neattiecas koku ciršanas, meža reproduktīvā materiāla, meža atjaunošanas un ieaudzēšanas noteikumi.

Noteikumi paredz, ka parki un mežaparki izveidojami saskaņā ar teritorijas plānošanas dokumentiem, par ieceri rīkojot publisko apspriešanu. Ja plānotā parka vai mežaparka teritorija nepiederēs pašvaldībai, pašvaldībai ar zemes īpašnieku būs jāslēdz vienošanās par zemes vienības iekļaušanu parka vai mežaparka teritorijā. Noteikumi arī noteic, kuros gadījumos pieaicināmi sertificētu sugu un biotopu aizsardzības jomas eksperti un kuros gadījumos jāpieaicina arborists – kokkopis, lai sniegtu koku stāvokļa novērtējumu.

Parks un mežaparks būs apsaimniekojams saskaņā ar pašvaldības izdotiem saistošajiem noteikumiem par parku ierīkošanu, aizsardzību un apsaimniekošanu.

Mežaparku varēs izveidot pilsētas un ciema teritorijā vai pie sabiedriskas nozīmes objektiem. Mežaparkam, ievērojot tā plānojamo funkciju specifiku (atpūtai, sportam vai izklaidei), varēs noteikt zonējumu, zonās paredzot atšķirīgus teritorijas apsaimniekošanas nosacījumus.

Tāpat noteikumi paredz, kuros gadījumos mežaparkā varēs nepiemērot vispārējos koku ciršanas, meža reproduktīvā materiāla, meža atjaunošanas un ieaudzēšanas noteikumus. Lai piemērotu atšķirīgus (specifiskus) noteikumu, izstrādājams pašvaldības apstiprināts meža apsaimniekošanas plāns.

Noteikumu projekts nosaka arī kārtību, kādā parku un mežaparku ierīko Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes aizsargjoslā.

Noteikumi nosaka arī iespējamos kompensācijas veidus par mežsaimnieciskās darbības aprobežojumiem mežaparkā. Kompensācija būs piešķirama no pašvaldības budžeta. Pašvaldība ar zemes īpašnieku arī varēs vienoties par zemes nomu vai zemes nodošanu apsaimniekošanā bez atlīdzības.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācija par noteikumu projektu - MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana