Mežs

Noteikti ģenētisko resursu mežaudžu izveidošanas kritēriji

Ilze Vabole, AgroPols
02.04.2013

2. aprīlī valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto jauno Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Ģenētisko resursu mežaudžu izveidošanas un apsaimniekošanas kārtība”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Noteikumu projekts nosaka kritērijus, pēc kuriem izveido ģenētisko resursu mežaudzes. Kritēriji ir noteikti saskaņā Eiropas meža ģenētisko resursu saglabāšanas programmā (EUFORGEN) izstrādātām Paneiropas minimālajām prasībām meža ģenētisko resursu mežaudžu noteikšanai.

Jaunā kārtība nosaka, ka ģenētiskās resursu mežaudzes izveidošanu var ierosināt persona, kura ir meža īpašnieks, tiesiskais valdītājs vai to pilnvarotā persona vai cita persona, kas var pamatot mežaudzes atbilstību ģenētiskās resursu mežaudzes statusam . Noteikumos noteikts, kuri dokumenti un kāda informācija ir jāiesniedz Valsts meža dienestam, lai tas varētu pieņemt lēmumu par ģenētiskās resursu mežaudzes izveidošanu.

Noteikumi neuzliek par pienākumu meža īpašniekam ierosināt veidot ģenētisko resursu mežaudzes. Noteikumi paredz iespēju un nosacījumus šādu mežaudžu izveidošanai. Meža koku sugu ģenētiskās daudzveidības saglabāšana tiks nodrošināta līdz šim izveidotās ģenētisko resursu mežaudzēs. Jaunas ģenētisko resursu mežaudzes tiks veidotas tikai saskaņā ar jaunākajām zinātniskām atziņām vai starptautiskajām prasībām un ieteikumiem. Noteikumi paredz, ka ģenētisko resursu mežaudzi var izveidot tikai ar zemes īpašnieka vai tiesiskā valdītāja piekrišanu.

Ja ģenētisko resursu mežaudze ir izveidota, tad īpašnieka pienākums ir mežaudzi apsaimniekot tā, lai tajā saglabātos tās mērķa sugas ģenētiskā daudzveidība, kurai ģenētisko resursu mežaudze izveidota.

Jaunā kārtība stāsies spēkā pēc tās publicēšanas oficiālā izdevuma „Latvijas Vēstnesis” tīmekļa vietnē www.vestnesis.lv .

Plašāka informācija pieejama MK mājas lapā: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40269346&mode=mk&date=2013-04-02

AgroPols

x

Paroles atgadināšana