Mežs

Pieņemti jauni Noteikumi par īpaši aizsargājamo biotopu un īpaši aizsargājamo sugu dzīvotņu atjaunošanu mežā, ar kuriem cer pozitīvi ietekmēt bioloģisko daudzveidību

Ilze Vabole, AgroPols
18.06.2013

Valdība 18. jūnijā  pieņēma jaunos Ministru kabineta noteikumus „Noteikumi par īpaši aizsargājamo biotopu un īpaši aizsargājamo sugu dzīvotņu atjaunošanu mežā”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Noteikumi nosaka gan kritērijus īpaši aizsargājamo biotopu un īpaši aizsargājamo sugu dzīvotņu atjaunošanai mežā, gan arī atjaunošanas atļaujas izsniegšanas kārtību.

Jaunie noteikumi nosaka, kurus īpaši aizsargājamos biotopus mežā var atjaunot, kā arī kritērijus, kuriem ir jāatbilst meža platībai, ja tajā atjaunojamam īpaši aizsargājamam meža biotopam vai īpaši aizsargājamās sugas dzīvotnei nepieciešama platības atmežošana vai kontrolēta dedzināšana. Tāpat noteikumu projekts noteic, ka atjaunojamais biotops nedrīkst radīt ietekmi uz citiem īpašumiem, ja nav saskaņojuma ar to īpašniekiem vai tiesiskajiem valdītājiem.

Noteikumi reglamentē, ka īpaši aizsargājamo biotopu un īpaši aizsargājamo sugu dzīvotņu atjaunošanai mežā ir nepieciešama kompetentās iestādes – Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) vai Valsts meža dienesta (VMD) - izsniegta atļauja, ko izsniedz, pamatojoties uz sertificēta sugu un biotopu aizsardzības jomas eksperta atzinumu.

Tāpat noteikumi nosaka, kuri dokumenti un kāda informācija jāiesniedz kompetentajā iestādē, lai saņemtu atjaunošanas atļauju. Noteikumi paredz arī kārtību, kādā DAP saskaņo plānoto darbību ar VMD un vietējo pašvaldību, kā arī nosaka laiku, kad var uzsākt īpaši atjaunošanas darbus, un atļaujas derīguma termiņus.

Iecerēts, ka jaunie noteikumi, kas stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”, pozitīvi ietekmēs bioloģisko daudzveidību.

Papildu informācija par noteikumu projektu - MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana