Mežs

Apstiprināta Zinātniskās izpētes mežu apsaimniekošanas un uzraudzības kārtība

Ilze Vabole, AgroPols
09.10.2013

Otrdien, 8. oktobrī, valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas sagatavoto zinātniskās izpētes mežu apsaimniekošanas un uzraudzības kārtību, kā arī papildu noteikumus valsts zinātniskās izpētes mežu apsaimniekošanai un uzraudzībai, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Jaunā kārtība sagatavota, lai sekmētu zinātniskās izpētes mežu mērķtiecīgu izmantošanu. 

Zinātniskās izpētes mežus apsaimnieko pētījumu veikšanai, ilglaicīgai zinātniskās izpētes, vides un meža monitoringa objektu ierīkošanai un uzturēšanai, kā arī mācību un tālākizglītības atbalstam meža nozares izglītības jomā.

Kārtība paredz, ka zinātniskās izpētes mežus veido teritorijas, kurām ir izpētes objekta vai mācību objekta statuss un uz kurām neattiecas būtiskas Meža likuma prasības, kā arī teritorijas, kuras paredzētas jaunu izpētes un mācību objektu ierīkošanai un kuras apsaimnieko saskaņā ar Meža likumu. Šos mežus pārvalda un apsaimnieko institūcija, kas reģistrēta zinātnisko institūciju reģistrā un veic pētījumus meža nozares jomā. Paredzēts, ka zinātniskās izpētes mežus apsaimniekos saskaņā ar plānu.

Valsts zinātniskās izpētes mežus kā līdz šim pārvalda un apsaimnieko Valsts meža dienests. Kārtība nosaka, ka meža nozares zinātniskajām institūcijām un mācību iestādēm iesniegumi par izpētes un mācību objekta ierīkošanu, mācību un tālākizglītības pasākumiem būs jāiesniedz Valsts meža dienestā. Plānots, ka jaunā kārtība sekmēs zinātniskās izpētes mežu mērķtiecīgu izmantošanu un būs atbalsts zinātnei un izglītībai.

Jaunā kārtība stāsies spēkā pēc tās publicēšanas oficiālā izdevuma „Latvijas Vēstnesis” tīmekļa vietnē www.vestnesis.lv . Plašāka informācija par MK noteikumu projektu „Zinātniskās izpētes mežu apsaimniekošanas un uzraudzības kārtība" pieejama MK mājas lapā: saite

AgroPols

x

Paroles atgadināšana