Mežs

PVD no 21. oktobra pieņems nomedītās lapsas un jenotsuņus

Anna Joffe, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
17.10.2013

Lai pārliecinātos par šā gada pavasarī veiktās meža dzīvnieku trakumsērgas vakcinācijas efektivitāti, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) no pirmdienas, 21. oktobra, līdz 19. decembrim no medniekiem pieņems nomedītās lapsas un jenotsuņus laboratoriskai izmeklēšanai.

Mednieki nomedītos dzīvniekus var vest uz sava reģiona PVD pārvaldi. Par katru nomedīto, paraugam derīgo, dzīvnieku mednieks saņems 7 latus.

Kopumā PVD plāno pieņemt un izmeklēt 2 560 dzīvniekus.

Papildu informācija par formalitātēm un apmaksas kārtību ir pieejama PVD pārvaldēs.

Kā liecina 2012. gadā veiktās vakcinācijas efektivitātes analīze – 87% no izmeklētajām lapsām un jenotsuņiem ir uzņēmuši vakcīnu.

Trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība. Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt - lapsas un jenotsuņi. Mājdzīvnieki, visbiežāk suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir ikgadēja obligāta mājdzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu.

Savvaļas dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu PVD veic kopš 2005. gada. Pateicoties tai, pēdējo sešu gadu laikā konstatēto trakumsērgas gadījumu skaits strauji samazinājies. Ja 2005. gadā tika konstatēts 421 dzīvnieku saslimšanas gadījums ar trakumsērgu, tad no 2012. gada februāra saslimšana nav reģistrēta.

Saskaņā ar trakumsērgas apkarošanas programmu, savvaļas dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu jāveic vēl divus gadus pēc pēdējā reģistrētā trakumsērgas gadījuma valstī.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana