Mežs

Mednieku kolektīvi pretendēs uz atbalstu par meža cūku populācijas samazināšanu

Ilze Vabole, AgroPols
19.02.2014

Otrdien, 18. februārī, valdība izskatīja Zemkopības ministrijas informatīvo ziņojumu „Par Āfrikas cūku mēra (ĀCM) profilakses pasākumiem medību jomā”, jo Latvijā bez kavēšanās ir nepieciešams efektīvi īstenot bīstamās infekcijas slimības – ĀCM – profilakses pasākumus, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece. Ar šiem pasākumiem paredzēts samazināt meža cūku populācijas blīvumu, sevišķi tajās Latvijas teritorijas daļās, kurās ir koncentrēts liels šo dzīvnieku skaits.

Lai veicinātu intensīvu meža cūku populācijas blīvuma samazināšanu, medību tiesību lietotāji (mednieku kolektīvi) varēs pretendēt uz atbalstu par meža cūku populācijas samazināšanu. Medību tiesību lietotāji, kas savās medību platībās būs nomedījuši vairāk nekā 70 procentus no Valsts meža dienesta (VMD) noteiktā pieļaujamā nomedīšanas apjoma (limita), varēs saņemt 35 eiro par katru nomedīto meža cūku virs minētajiem 70 procentiem. Šā atbalsta finansējuma izlietojumu administrēs Lauku atbalsta dienests, pamatojoties uz medību tiesību lietotāju pieteikumiem un VMD sniegto informāciju par izpildīto meža cūku nomedīšanas apjomu.

Īstenojot mežacūku populācijas samazināšanu, tiks nodrošināts dzinējmedību termiņa pagarinājums līdz 2014. gada 15. martam meža cūku medībām (VMD 2014. gada 4. februāra rīkojums Nr.26), kā arī medību tiesību lietotājiem būs pieejamas papildu medību atļaujas meža cūku medībām pēc atļauju pieprasīšanas VMD.

Šie ĀCM draudu samazināšanas profilaktiskie pasākumi ļaus būtiski samazināt meža cūku populācijas blīvumu, līdz ar to ievērojami kavējot ĀCM izplatības ātrumu savvaļā tajā gadījumā, ja ĀCM tiktu konstatēts Latvijā.

Latvijā 2013./2014. medību sezonas (01.04.2013.-31.03.2014.) sākumā meža cūku populācijas lielums ir novērtēts 74 tūkstošu īpatņu apjomā. Aptuveni 10 procenti meža cūku populācijas apdzīvo teritorijas, kurās aizliegts medīt, tāpēc noteiktais pieļaujamais nomedīšanas apjoms – 66 tūkstoši – ir 90 procenti no kopējā meža cūku skaita Latvijā. Prognozējams, ka pēc šīs medību sezonas meža cūku skaits, sekmīgi veicot mežacūku populācijas samazināšanas pasākumus, Latvijā nepārsniegs 15 tūkstošus īpatņu.

Latvijā ĀCM pagaidām nav apstiprināts. Ievērojot to valstu pieredzi, kurās šī slimība ir konstatēta, ir secināts, ka viens no lielākajiem šīs slimības masveidības un lielās izplatības iemesliem ir lielais mežacūku skaits ĀCM skartajās teritorijās. Tāpēc, izvērtējot Latvijas epizootoloģisko situāciju, mežacūku populāciju, kā arī to, ka šī slimība strauji izplatās citās valstīs, kas robežojas ar Latviju, ir pieņemts lēmums valstī samazināt mežacūku skaitu, lai nepieļautu šīs slimības izplatību Latvijā.

Līdz ar informatīvā ziņojuma izskatīšanu valdība uzdeva Zemkopības ministrijai (ZM) līdz 2014. gada 1. jūlijam MK iesniegt ilgtermiņa plānu par ĀCM apkarošanas pasākumiem un par tam nepieciešamo papildu finansējumu no valsts budžeta.

Jau ziņots, ka 11. februārī valdība no valsts budžeta programmas līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra 1,35 miljonus eiro, lai 2014. gadā nodrošinātu ĀCM profilakses pasākumu īstenošanu pārtikas un dzīvu dzīvnieku tirdzniecības vietās un robežkontroles punktos uz Latvijas ārējās robežas.

ĀCM ir epizootiska rakstura slimība, kas ļoti strauji izplatās cūku dzimtas dzīvnieku starpā. Tās klīniskās pazīmes ir līdzīgas klasiskajam cūku mērim, bet ar ĀCM saslimušajiem dzīvniekiem ir augstāki mirstības rādītāji (gandrīz 100 procenti). Slimība cūkām nav ārstējama. Situāciju pasliktina atbilstošas vakcīnas trūkums, kura pasargātu no tālākas dzīvnieku inficēšanās un slimības izplatīšanās lielā mērogā. Baltkrievijas kompetentā iestāde jau 2013. gada jūnijā ziņoja par to, ka ir apstiprinājies ĀCM uzliesmojums piemājas saimniecībā Grodņas rajonā, kas atrodas tuvu Lietuvas un Polijas robežai.  2014. gada 27. janvārī no Lietuvas Pārtikas un veterinārā dienesta tika saņemta informācija, ka 2014. gada 22. janvārī Lietuvas laboratorija, izmeklējot divus no mežacūku ķermeņiem ņemtus paraugus, ir apstiprinājusi ĀCM vīrusu Lietuvā.

Savukārt šonedēļ Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests saņēma informāciju no Polijas, ka Polijas pierobežā, Podļaskas provincē 900 metrus no robežas ar Baltkrieviju, meža cūkai apstiprināta ĀCM vīrusa klātbūtne.

Plašāka informācija pieejama MK mājas lapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana