Mežs

Akceptēts rīkojums "Par valsts zinātniskās izpētes mežu pārvaldītāju un apsaimniekotāju"

Ilze Vabole, AgroPols
18.03.2014

Valdība otrdien, 18.martā, akceptēja rīkojumu par valsts zinātniskās izpētes meža pārvaldītāju un apsaimniekotāju maiņu, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Turpmāk valsts zinātniskās izpētes mežus pārvaldīs Latvijas Valsts mežzinātnes institūts „Silava” un Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU), savukārt šos mežus apsaimniekos institūta un universitātes kopīgi izveidota publiska aģentūra – Meža pētīšanas stacija (MPS).

MPS, kas līdz šim bija Valsts meža dienesta (VMD) struktūrvienība, savas darbības 13 gados ir veiksmīgi apsaimniekojusi valstij piederošo zinātniskās izpētes mežu, nodrošinot gan ilgtspējīgai meža apsaimniekošanai nepieciešamās infrastruktūras attīstību, gan atbalstu ilglaicīgo zinātniskās izpētes objektu ierīkošanai un uzturēšanai, kā arī mācību prakšu norisi. Izveidotas modernas un kvalitatīvas dienesta viesnīcas studentu un zinātnieku vajadzībām Kalsnavas un Šķēdes novadā. Tāpat izveidota moderna izmēģinājumu kokaudzētava, kurā audzē zinātnisko izmēģinājumu ierīkošanai nepieciešamo stādāmo materiālu, un ir iespējas nodrošināt praktiskās nodarbības LLU Meža fakultātes studentiem.

Deleģējot valsts zinātniskās izpētes meža pārvaldīšanu un apsaimniekošanu valsts augstskolai un valsts zinātniskajam institūtam, tiks veicināta augstākās izglītības un zinātnes sadarbība, uzlabota studentu praktiskā apmācība un aktivizēta zinātniskā izpēte valsts zinātniskās izpētes mežā. Vienlaikus tiks pārtraukta tiešai valsts pārvaldes iestādei neraksturīgas funkcijas veikšana un novērsta interešu konflikta situācija, kad VMD uzrauga valsts zinātniskās izpētes mežu apsaimniekošanu, ko veic tā struktūrvienība. Institūta un universitātes kopīgi izveidotā MPS pārņems VMD struktūrvienības zinātniskās izpētes meža apsaimniekošanas tiesības, saistības un personālu.

Rīkojums „Par valsts zinātniskās izpētes mežu pārvaldītāju un apsaimniekotāju” stāsies spēkā pēc tā publicēšanas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācija par rīkojumu - MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana