Mežs

Godināti Meža nozares gada balvas "Zelta čiekurs" laureāti

Māra Mīkule, LR Zemkopības ministrija (ZM)
09.05.2014

Ceturtdien, 8. maijā, kultūras pilī "Ziemeļblāzma", Rīgā tika godināti meža nozares izcilākie ļaudis. "Zelta čiekurs" ir augstākā atzinība par sasniegumiem meža nozarē. Gada balvas ieguvēji saņēma lielo "Zelta čiekuru", savukārt pārējiem laureātiem tika pasniegts mazais "Zelta čiekuriņš".

"Zelta čiekuru" par mūža ieguldījumu Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš pasniedza meža selekcijas un ģenētikas pētniekam, meža nozares stratēģiskajam plānotājam un analītiķim Jānim Birģelim, Gunāram Klaparam - augstas klases speciālistam ar milzīgu dzīves un profesionālo pieredzi, kurš prot zināšanas par mežu un meža apsaimniekošanu pielāgot meža infrastruktūras izveidei, Uldim Krūmiņam, kurš visu savu darba mūžu veltījis efektīvai un racionālai meža apsaimniekošanai, ieviešot ražošanā jaunākās mežzinātnes atziņas, apveltīts ar izcilām organizatora spējām, sekmējis meža nozares jauno speciālistu sagatavošanu, Jānim Mūrniekam - devis nozīmīgu ieguldījumu mežsaimniecības nozares attīstībā Jēkabpils pusē un Dr. habil. sc. Ing., Dr. chem., profesoram Arnim Treimanim - izcilam starptautiski novērtētam mežzinātniekam papīra un celulozes ražošanas izpētes jomā, Karaliskās zviedru inženierzinātņu akadēmijas loceklim, Latvijas Zinātņu akadēmijas un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas īstenajam loceklim. A.Treimaņa vadībā īstenoti ļoti daudzi pētniecības projekti un sagatavoti zinātniskie raksti.

Savukārt zemkopības ministrs Jānis Dūklavs visiem nominācijas "Par mūža ieguldījumu" laureātiem pasniedza Ministru kabineta Atzinības rakstus un Goda diplomus.

Visus klātesošos sveica Ministru prezidente Laimdota Straujuma, kā arī pasniedza balvas par inovatīvu uzņēmējdarbību laureātiem SIA "Wenden Furniture", z/s "Vairogi" un SIA "Verems". Balvu "Zelta čiekurs" saņēma SIA "Wenden Furniture".

Savukārt par ieguldījumu sabiedrības izglītošanā laureāti ir Rīgas Teikas vidusskolas mājturības un tehnoloģiju skolotājs Pēteris Kaļva, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Kokapstrādes katedras profesors Dr.sc.ing. Uldis Spulle un Meža dienu pasākuma MEŽA ABC veidotāja un Meža īpašnieku biedrības "Meža konsultants" vadītāja Sigita Vaivade. Balvu "Zelta čiekurs" Sigitai Vaivadei pasniedza izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete.

Laureāti par ilgtspējīgu saimniekošanu ir meža īpašnieki Guntars Dolmanis, Velta Kurzemniece un Juris Kūms. Balvu "Zelta čiekurs" meža īpašniekam Jurim Kūmam no Liepājas novada pasniedza zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Meža nozares gada balvas pasniegšanas ceremonija kļuvusi par tradīciju, šogad to pasniedz jau desmito reizi. "Zelta čiekurs" sevī iemieso vienkāršību, atvērtību un Latvijas meža skaistumu - nav precīzāka apzīmējuma cilvēka mīlestībai pret mežu, tāpat kā nav labākas balvas, lai atalgotu cilvēka darbu Latvijas meža labā.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana