Mežs

Beidzas meža ugunsnedrošais laikposms

Selva Šulce, Valsts meža dienests (VMD)
18.09.2015

Sākot ar 21.septembri, Valsts meža dienests atceļ ugunsnedrošo laikposmu mežā*. Lēmums pieņemts saistībā ar lietaināka un vēsāka laika iestāšanos, kad ugunsgrēka izcelšanās un izplatīšanās iespēja mežā būtiski samazinās. Septembra mēnesī, salīdzinājumā ar augustu, vērojams reģistrēto meža ugunsgrēku skaita straujš kritums. Septembrī jau ir dienas, kad netiek reģistrēts neviens meža ugunsgrēks.

Saskaņā ar operatīvo informāciju šogad valstī dzēsti 617 meža ugunsgrēki. To kopējā skartā platība meža zemēs ir 527 hektāri. Kopējais meža ugunsgrēku skaits un platība ir līdzīga kā 2014. gadā, bet lielāka nekā laika periodā no 2010. - 2013. gadam. Vislielākais meža ugunsgrēku skaits, līdzīgi kā iepriekšējos gados, reģistrēts Rīgas reģionālajā virsmežniecībā - 264, kas sastāda 43% no kopējā meža ugunsgrēku skaita valstī. Meža ugunsgrēki Pierīgā lielās platībā ietekmējuši virsājus - 218,3 hektāru platībā, uguns skārusi arī citas meža zemes, pavisam 141 hektāra platībā. Otrajā vietā meža ugunsgrēku skaita ziņā ir Dienvidlatgales virsmežniecība, kur līdz šim dzēsti 123 meža ugunsgrēki ar kopējo platību 28 hektāri.

2014. gadā meža ugunsnedrošajā laikposmā Valsts meža dienesta darbinieki atklāja un likvidēja 674 meža ugunsgrēkus un kopējā uguns skartā meža platība ir bija 579 hektāri.

Visbiežākais meža ugunsgrēku izcelšanās iemesls ir cilvēku neuzmanīga rīcība ar uguni.

Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja Liene Suveizda skaidro "Meža ugunsgrēku ikgadējā dinamika pēdējos divos gados saistīta ar agru sniega segas pazušanu pavasarī, kas veicina kūlas ugunsgrēku izplatības pieaugumu, un samērā siltu un sausu laiku vasaras otrajā pusē."

Valsts meža dienests pateicas saviem sadarbības partneriem - Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, Nacionālajiem Bruņotajiem spēkiem, AS "Latvijas valsts meži", SIA "Rīgas meži" u.c., kā arī ikvienam apzinīgam meža apmeklētājam par atsaucību un atbalstu meža ugunsgrēku atklāšanā, dzēšanā un uzraudzībā.

Vienlaikus Valsts meža dienesta Meža un vides aizsardzības daļas speciālisti atgādina, ka, neskatoties uz meža ugunsnedrošā laikposma beigšanos, mežā ir aizliegts dedzināt atkritumus, dedzināt ciršana atlikumus vai kurināt ugunskuru tuvāk par diviem metriem no augošiem kokiem, dedzināt vai kurināt ugunskuru, ja kūdras slānis ir biezāks par 0,5 metriem.

Valsts meža dienests aicina arī turpmāk būt uzmanīgiem ar uguni mežā, jo arī turpmāk īslaicīgi gaidāms sauss laiks un iespējama jaunu ugunsgrēku izcelšanās.

* Saskaņā ar 17.02.2004. MK noteikumu Nr. 82 "Ugunsdrošības noteikumi" 29. punktu Valsts meža dienesta ģenerāldirektors ar rīkojumu nosaka un atceļ meža ugunsnedrošo laikposmu visā valsts teritorijā.

Valsts meža dienests (VMD)

x

Paroles atgadināšana