Mežs

Ministri Madridē vienojas par turpmāko rīcību Eiropas meža nākotnei

Rūta Rudzīte, LR Zemkopības ministrija (ZM)
22.10.2015

Otrdien un trešdien, 20. un 21. oktobrī, Madridē (Spānijā) norisinājās divas ministru konferences. 7. Ministru konference par meža aizsardzību Eiropā notika 20. un 21. oktobrī, un 21. oktobra pēcpusdienā – arī ārkārtas Ministru konference. Latviju konferencēs pārstāvēja Zemkopības ministrijas Meža departamenta direktors Arvīds Ozols.

7. Ministru konferencē valstu pārstāvji parakstīja Ministru deklarāciju “25 gadus kopīgi veicinot ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu Eiropā”, kas paredz pievērsties globālajām problēmām reģionālā līmenī, cieši sadarbojoties ar citu nozaru pārstāvjiem un procesiem. Parakstīja arī Ministru rezolūciju “Meža nozare zaļās ekonomikas centrā”, kas paredz palielināt ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas nozīmi zaļajā ekonomikā. Tāpat parakstīja Ministru rezolūciju “Meža aizsardzība mainīgā vidē”, kas paredz pievērst lielāku uzmanību meža aizsardzībai, kā arī Ministru lēmumu “Eiropas Mežu turpmākais virziens”, kas paredz pārskatīt “Forest Europe” procesu. Visu dokumentu saturs tika sagatavots šāgada vasaras sākumā notikušajā ekspertu līmeņa sanāksmē.

Ārkārtas Ministru konference saistīta ar Oslo (Norvēģijā) 2011. gadā notikušajā 6. Ministru konferencē pieņemto lēmumu - ministru apstiprinātu mandātu sarunām par juridiski saistošu nolīgumu par Eiropas mežiem, izveidojot Starpvalstu sarunu komiteju šī nolīguma izstrādei. Konferencē Madridē Starpvalstu sarunu komitejas vadītājs informēja par sarunu rezultātu – mežsaimniecības jautājumiem, kas varētu tikt ietverti juridiski saistošā nolīgumā. Ministriem izdevās vienoties par procesu uzsākto darbu turpināšanai, ņemot vērā līdzšinējo sarunu progresu. Vienlaikus konferences dalībnieki izteica gatavību ne vēlāk kā līdz 2020. gadam atrast iespējamos risinājumus juridiski saistoša nolīguma problemātiskajiem jautājumiem.

Konferencēs pieņemtie lēmumi ļaus stiprināt ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas ieviešanu. Pēc Madrides ministru konferencēm “Forest Europe” procesa vadību pārņem Slovākijas Republika.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana