Mežs

100 EIRO PAR MEŽACŪKU: Mežos sācies simtlatnieku medību festivāls

Imants Vīksne, www.nra.lv
26.11.2015

Simt eiro par katru nomedītu sieviešu kārtas mežacūku! Pietiek i degvielai, i munīcijai, i gaļa vēl paliek pašam.

Latvijas mežos sācies īsts medību festivāls, jo no viena masta mednieks var izcelt pat 500 eiro vienā dienā – tos nolūkā apkarot Āfrikas cūku mēri maksā Eiropas Savienība un Latvijas valsts.

Savdabīgi, ka lielā nauda pamatā tiks turīgajai Kurzemei, nevis trūkumcietējai Latgalei, kas ir īstais mēra perēklis. Tur mežacūkas tikpat kā vairs nav sastopamas. Kā politnekorekti smejas mednieki – vjetnamieti te manīt var biežāk nekā cūku.

Valsts meža dienesta Medību daļas vadītājs Valters Lūsis stāsta, ka Latgalē uz 20 000 hektāriem pašlaik sastopamas labi ja četras cūkas. Mēris visas izkāvis. Toties Latvijas otrā malā cūkām un medniekiem dzīve joprojām zaļa. Pirmdien, kas bija pirmā naudas izmaksas diena, uz Kurzemes reģiona Pārtikas un veterinārā dienesta nodaļām atnesti 74 paraugi – kā pierādījums par mežacūkas nāvi. Tātad kopā vienā dienā mednieki jau nopelnījuši 7400 eiro, apvienojot patīkamo ar lietderīgo. Arī citus gadus šajā laikā brīvdienās šāvieni skan visās mežmalās un laukos, taču tagad īpaša uzmanība tiek pievērsta sivēnmātēm, lai pavasarī sivēnu bumam nesekotu mēra uzliesmojums. Tiesa gan, ne visiem lielā nauda ir pietiekams stimuls, lai atteiktos no gadiem ilgi piekoptās bezatbildīgās dzīvnieku vairošanas politikas – dāsnas piebarošanas un sivēnmāšu saudzēšanas. Daudzi joprojām grib, lai cūku būtu tik daudz, ka var šaut, pat lāgā neizkāpjot no mašīnas.
Visu rakstu lasiet http://nra.lv/latvija/156520-100-eiro-par-mezacuku-mezos-sacies-simtlatnieku-medibu-festivals.htm

www.nra.lv

x

Paroles atgadināšana