Tūrisms un atpūta

Lauku saimniecības aicina ciemos bērnus un jauniešus

Asnāte Ziemele, Lauku ceļotājs
23.03.2016

Tuvojoties pavasarim, skolu ekskursiju un brīvdienu laikam, kad ģimenes kopā ar bērniem dodas dažādos izbraukumos uz laukiem, LLTA "Lauku ceļotājs" ir apzinājis tās Latvijas lauku saimniecības, kuru piedāvājums ir īpaši izstrādāts bērniem un jauniešiem, kopumā iegūstot 120 dažādas idejas īsākiem un garākiem ceļojumiem visā Latvijā, kas apkopotas mājas lapā: www.celotajs.lv/berni

Te atrodamas vairāk kā 90 saimniecības ar izzinošām, izklaidējošām programmām, 20 ceļojumu maršruti un naktsmītnes vasaras nometnēm. Lauku ceļotājs aicina skolas, skolotājus, vecākus un bērnus izmantot šo informāciju, lai iepazītu Latvijas laukus, plānotu skolu ekskursijas, projektu nedēļas, ēnu dienas, ģimeņu un draugu izbraukumus un citus pasākumus un iegūtu jaunas prasmes un neaizmirstamu pieredzi, tādu kā:

• nogaršot laukos audzētu produkciju un izzināt, kā ēdiens nonāk līdz mūsu galdiem: piem., Kazkopības saimniecībā "Līcīši", Ozolnieku novadā, iespējams ne tikai nogaršot kazas sieru, bet arī paviesoties kazu kūtī, paglaudīt mazos kazlēnus un dzirdēt šarmantus stāstus no saimnieka par inteliģentajām kazām, bet lauku mājās "Donas", Smiltenes novadā, katrs var izveidot savu maizes kukulīti pēc sentēvu metodēm, uzliekot uz kļavu lapām un iešaujot īstā maizes krāsnī.

• apgūt jaunas prasmes amatniecībā un iepazīt daudzveidīgās koka, māla, ādas un citu materiālu izmantošanas iespējas, kā, piem., radošā darbnīcā "Ezeriņi", kur var vērot, kā top akmens skulptūras, kā arī izmēģināt stikla krūzīšu vai akmens apgleznošanu. Bet "Laima Ceramics", Rundāles novadā, var izmēģināt talantu darbā ar mālu, izveidojot savu māla figūriņu un apgleznojot ar akrila krāsām.

• apskatīt dažādus laukos mītošus dzīvniekus - gan mums ierastākus, tādus kā staļļos audzētus zirgus "Klajumos", Krāslavas novadā, Zvaigžņu aitas, Ogres novadā, vai pīles, kazas, vistas "Bukos", Ventspils novadā, gan ne tik ierastus, piem., savaļļas zirgus z/s "Jaunieviņās", Raunas novadā, dambriežus un savvaļļas govis "Saulītēs", Ķeguma novadā.

• izzināt latviešu tradīcijas un vēsturi, kā, piem., paviesoties īstā zvejnieku sētā "Dieniņas", Engures novadā, kur ne tikai zivju smeķēšana, bet dažādas zvejnieku izdarības pie jūras, zivju kūpināšana un zvejnieksievu stāsti.

• iepazīt klātienē uzņēmējdarbību laukos, iepazīstoties ar lielajām saimniecībām un gūstot idejas, kā veidot savu uzņēmumu nākotnē. Tādās lielās saimniecībās kā Z/s "Valti", Skrundas novadā, var iepazīt gan lopkopības, gan graudkopības, gan bišķopības un zivju audzēšanas principus. Bet "Mežvidos", Kārsavas novadā, var redzēt kosmiskai stacijai līdzīgas siltumnīcas, kur tiek ražoti tomāti ar mūsdienīgām fotosintēzes tehnoloģijām.

Un tās ir tikai dažas no idejām, ko piedāvā Latvijas lauki. Vēl var doties uz Pļaviņu HES, lai apskatītu Enerģētikas muzeja ekspozīciju, Ekopoligonu "Getliņi", Nacionālo botānisko dārzu Salaspilī, Ķemeru nacionālo parku un citiem objektiem.

Daudzviet saimniecībās iespējams ne tikai viesoties vai degustēt produkciju, bet arī iegādāties laukos audzētus produktus, amatnieku darinājumus un suvenīrus līdzņemšanai, tamdēļ ieteicams pirms braukšanas precizēt, vai saimniecībā iespējams norēķināties ar maksājuma karti vai tikai skaidru naudu. Tāpat jāņem vērā, ka lielākā daļa saimniecības uzņem gan individuālus apmeklētājus, gan organizētas grupas, tomēr visās saimniecībās nepieciešams precizēt grupas lielumu, iepriekš pieteikties, saskaņojot ar saimnieku apmeklējuma laiku, ilgumu, samaksu un programmas norisi.

Vēlam priecīgas Lieldienas un veiksmīgu Latvijas lauku apceļošanas sezonu!

Lauku ceļotājs

x

Paroles atgadināšana