Citi biznesi

Izstrādā bezvadu tehnoloģiju, kas uzmanīs bišu saimes

Atis Kļaviņš, Nac.ag. LETA
25.05.2015

Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) notiek darbs pie bezvadu tehnoloģijas izstrādes, kas uzmanīs bišu saimes un sniegs automatizētus padomus biškopjiem, aģentūrai LETA pastāstīja šā gada Eižena Āriņa balvas datorikā nominants LLU profesors Egils Stalidzāns.

Kā stāsta Stalidzāns, jaunās nozares - precīzās biškopības - mērķis ir pielāgoties biškopības īpatnībām un ar tehnoloģiju palīdzību aiztaupīt cilvēkiem darbu, braukājot riņķī un apsekojot izkaisītās bišu saimes, kā arī interpretēt iegūtos datus un sniegt biškopjiem automatizētus un uzticamus padomus par bišu saimē notiekošo.

"Praktiskā precīzās biškopības realizācija ir tāda, ka mēs pašu saimju māja jeb stopos ieliekam dažādus mērītājus - temperatūras, mitruma, skaņas un citus - un, izmantojot bezvadu tehnoloģijas , varam redzēt šos mērījumus centralizēti, un nevienam nekur nav jābrauc," stāsta Stalidzāns. "Pašlaik nodarbojamies ar to, ka meklējam likumsakarības, kā pēc mērījumu datiem varam pateikt, kas tur notiek."

Stalidzāns norāda, ka gala rezultātā plānots iegūt lēmuma atbalsta sistēmu, kurā dators saņem informāciju no mērītājiem un ir spējīgs patstāvīgi sniegt padomu biškopim par konkrētās bišu saimes stāvokli - vai tā ir gājusi bojā, vai vērojamas kādas izmaiņas - un, galvenais, - pie kā tās novedīs. "Grūtākais ir pēc viegli realizējamiem mērījumiem pateikt, kas tur notiek," piebilst Stalidzāns.

Kā stāsta Stalidzāns, pašlaik viņa darba grupa ir pionieri konkrētās nozares definēšanā. Tāpat iegūts Eiropas novērtējums un norit sadarbība ar partneriem no Dānijas, Vācijas un Turcijas.

"Pārdodamas mantiņas vēl nav, bet strādājam pie tā, lai prognozes no mērījumiem būtu gana precīzas un būtu vērts šo sistēmu ieviest dzīvē," turpina Stalidzāns. "Lai to paveiktu, jārada uzticama sistēma. Ja tā saka - man ir aizdomas, tas ir viens līmenis, ja tā saka - tiešām, tad, lai tas tā arī būtu, vēl liels darbs priekšā, lai to paveiktu."

Stalidzāns sasaistījis informācijas tehnoloģijas (IT) ar bioloģiju, 1999.gadā sākot izstrādāt savu promocijas darbu, kas tika realizēts speciāli uzceltā bišu ziemotavā. Kopīgais darbs ar savu doktorantu Alekseju Zacepinu vainagojās ar jaunas nozares - precīzās biškopības - definēšanu. Jaunā nozare tika atzīta Eiropas mērogā ar "ERA-net" projektu "IT pielietojums precīzajā biškopībā", kļūstot par pirmo "ERA-net" projektu Latvijā, kuru koordinē Latvijas partneris.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana