Viedokļi E-Polā

LRA aicina iespējami ātri pārtraukt jebkādu ekonomisko sadarbību ar krieviju

Anderss Beverens, AgroPols
07.03.2024

LRA aicina iespējami ātri pārtraukt jebkādu ekonomisko sadarbību ar krieviju

Latvijas Reģionu Apvienības valde norāda – nedrīkst atzīt diktatora Putina vēlēšanu rezultātus un iespējami ātri jāpanāk pilnīga ekonomisko attiecību saraušana ar krieviju.  Kā arī Latvijas valdībai gada laikā jārada skaidru plānu Latvijas sabiedrības iesaistei visaptverošā valsts un civilās aizsardzības darbībā.

Latvijas Reģionu Apvienība (LRA) piekrīt Latvijas Republikas Saeimas 2024. gada 22. februārī pieņemtajā paziņojumā paustajam, īpaši šiem trim punktiem:

  • Ukrainas atbalstītāju kavēšanās ar lēmumu pieņemšanu paildzina karu un cena, kas par to tiek maksāta, ir nevainīgu Ukrainas cilvēku dzīvības;
  • krievijas vēlēšanu rīkošana uz laiku okupētajās un nelikumīgi anektētajās Ukrainas teritorijās ir liels starptautisko tiesību pārkāpums, un neatzīst šādu vēlēšanu rīkošanu vai to rezultātus attiecīgajās teritorijās;
  • atbalsta līdz šim krievijai uzliktās sankcijas no Eiropas Savienības puses un prasa pilnveidot sankcijas attiecībā uz augsto tehnoloģiju produktu un stratēģisko preču piegādes līgumu krievijai, lai šādi vājinātu krievijas ekonomisko un militāri rūpniecisko kompleksu, pret uzņēmumiem, kas ar savu darbību tieši vai pastarpināti atbalsta krievijas militārā sektora darbību, prasa pilnveidot ES sankcijas pret lauksaimniecības un lopbarības produktu ievešanu vai importēšanu no krievijas un Baltkrievijas, vai kurus ieved Eiropas Savienībā caur citām trešajām valstīm.

LRA uzstāj, ka nedrīkst atzīt nākamo tā saukto prezidenta vēlēšanu rezultātus visā krievijā, ne tikai anektētajās teritorijās – gan tāpēc, ka pati Putina ievēlēšanas iespējamība ir kļuvusi neleģitīma nedemokrātiskā valsts konstitūcijas grozījumu procesa dēļ 2019. gadā, gan tāpēc, ka jebkāda demokrātiskās, pilsoniskās sabiedrības darbība krievijā šobrīd vairs nav iespējama un Alekseja Navaļnija slepkavība ir tikai kārtējais apliecinājums tam.

LRA iestājas par pilnīgu ekonomisko attiecību saraušanu ar diktatora Putina vadīto krieviju, pilnīgu preču tirdzniecības apturēšanu visas Eiropas Savienības līmenī. Latvijai ir jābūt šādu lēmumu virzītājai un aizstāvei, skaidrojot arī nepieciešamību pēc ekonomiski ietilpīgo lēmumu kompensēšanas mehānismiem. Latvijas valdībai divu mēnešu laikā jāaizliedz jebkādu krievijas kravu apkalpošana.

LRA pieprasa Ārlietu ministrijai un Iekšlietu ministrijai izstrādāt efektīvu sistēmu, lai katru Latvijā esošu un šeit biznesā strādājošu krievijas pilsoni varētu operatīvi iekļaut sankciju sarakstā, ja rodas jebkādas aizdomas par šīs personas lojalitāti Putina režīmam un tā veiktajam karam Ukrainā, kā arī par jebkāda veida iesaistīšanos Latvijas iekšpolitiskajos procesos.

LRA pieprasa no Ministru prezidentes, ārlietu ministra, aizsardzības ministra, satiksmes ministra un ekonomikas ministra skaidru rīcības plānu ekonomisko saišu pārtraukšanai ar krieviju.

Mēs pieprasām Aizsardzības ministrijai skaidru Latvijas aizsardzības sagatavošanas un tās finansēšanas plānu, tostarp attīstot gan privāto, gan valstij tieši vai pastarpināti piederošo Latvijas uzņēmumu jaudas aizsardzības spēju nodrošināšanai.

Vienlaikus mēs pieprasām gada laikā radīt plānu Latvijas sabiedrības iesaistei visaptverošā valsts un civilās aizsardzības darbībā apdraudējuma iestāšanās apstākļos – katram Latvijas iedzīvotājam ir jāzina savas iespējas un pienākumi mūsu valsts aizsardzībā, arī neesot Zemessardzes vai citu valsts aizsardzības struktūru dalībniekam.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana