Politika

Precizētas prasības augļu koku un ogulāju pavairošanas materiāla apritei

Viktorija Kalniņa, LR Zemkopības ministrija (ZM)
07.02.2017

Otrdien, 7.februārī, valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavoto jauno noteikumu projektu, kas nosaka augļu koku un ogulāju pavairošanas materiāla un augļaugu atbilstības kritērijus un aprites kārtību. Noteikumu projekts sagatavots, lai ieviestu sertificēšanas prasības pirmsbāzes, bāzes un sertificētam materiālam, kā arī precizētu nosacījumus augļu koku un ogulāju standarta materiālam.

Ņemot vērā to, ka visā Eiropas Savienībā tiek ieviesta augļu koku un ogulāju pavairošanas materiāla sertificēšanas sistēma, kā arī precizēti nosacījumi standarta materiālam, sagatavots jauns noteikumu projekts, lai pārņemtu jaunās prasības attiecībā uz augļu kokiem un ogulājiem.

Jaunais noteikumu projekts nosaka prasības pirmsbāzes bāzes un sertificēta materiāla audzēšanai, sertificēšanai, uzturēšanai, pavairošanai, tirdzniecībai, kā arī iesaiņošanai un etiķetēšanai. Attiecībā uz augļu koku un ogulāju standarta materiāla audzēšanu un tirdzniecību noteikumu projektā ir veikti salīdzinoši nelieli precizējumi, pamatā saglabājot līdz šim esošo kārtību standarta materiāla apritei.

Latvijā šobrīd augļu koku un ogulāju sertificēts materiāls netiek ražots, tiek ražots tikai standarta materiāls.

Jaunie noteikumi aizstās šobrīd spēkā esošos Ministru kabineta (MK) 2009. gada 4. augusta noteikumus Nr. 861 "Noteikumi par augļu koku un ogulāju pavairošanas materiāla atbilstības kritērijiem, apriti un kārtību, kādā atzīt personas, kas veic vīrustestēšanu".

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā publicēšanas oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" tīmekļvietnē www.vestnesis.lv. Plašāka informācija par MK noteikumu projektu "Augļu koku un ogulāju pavairošanas materiāla atbilstības kritēriju un aprites noteikumi" pieejama MK tīmekļvietnē.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana