Laidiens no arhīva:

Ražība

Jauns augu aizsardzības līdzeklis - Nīmazals e.k.

Jānis Āboliņš, AgroPols
07.12.2004

Lietošanai Latvijā ir reģistrēts jauns augu aizsardzības līdzeklis - Nīmazals e.k. Preparāta darbīgā viela ir azadiraktīns A, kas iegūta no Indijas nīma koka ekstrakta. Augos tam ir sistēmas iedarbība.
Preparāts lietojams
· kartupeļu,
· gurķu,
· tomātu,
· kāpostu,
· ābeļu,
· krāšņumaugu sējumos un stādījumos,
· ozolu audzēs.
Ar to var ierobežot
· vaboļu,
· tauriņu un alotājmušu kāpuru,
· laputu,
· tripšu,
· siltumnīcu baltblusiņu,
· tīklērču,
· maijvaboļu postījumus.
Nīmazals kukaiņiem un tīklērcēm nav akūti toksisks, tas iedarbojas uz kaitēkļiem, uzņemot tikai ar barību, tam nav pieskares iedarbības. Kā sistēmas iedarbības augu aizsardzības līdzeklis iekļūst augā un pārvietojas akropetāli.
Kukaiņi un tīklērces, sūcot augu sulu vai graužot apstrādāto augu lapas, uzņem arī azadiraktīnu A, kas kāpura organismā
· nomāc ekdizona-kutikulas (ādas) maiņas hormona veidošanos,
· nomāc kaitēkļu aktivitāti - progresīvi samazinās uzņemamās barības daudzums,
· samazina izdēto olu skaitu un to dzīvotspēju, ja vaboles-lapgrauži grauž apstrādāto augu lapas papildbarošanās laikā pirms olu dēšanas.
Hormona ekdizona veidošanās nomākšanas rezultātā kāpuri, nespēdami nomainīt kutikulu, nespēj tālāk attīstīties un iet bojā.
Pēc darbīgās vielas uzņemšanas ar barību kaitēkļi zaudē apetīti, samazina ieēstās barības daudzumu (mazāk apgrauž augu) un to ķermenis pieaug mazāk. Tā izmēģinājumā kartupeļu lapgrauža kāpuri pēc 26 stundu ilgas barošanās ar lapām, kas saturēja nīmazalu, pilnīgi pārtrauca uzņemt barību, vairs neēda arī tīras lapas un pēc 5 dienām visi bija nobeigušies. Maijvaboles papildbarošanās laikā pirms olu dēšanas, uzņemot nīmazalu, graužot apstrādātas lapas, zaudē ēstgribu un samazinās apēsto lapu daudzums. Izmēģinājumā nīmazalu ieēdušās vaboles izdēja 4 reizes mazāk olu kā kontroles vaboles, kas nedabūja nīmazalu, un kāpuri izšķīlās no 15% olu, kontrolē - no 53% olu.
Preparāta lietošanas īpatnības
Preparātu lietojot, īpaša vērība ir jāpievērš tā iedarbības īpatnībām. Izmantojot kāpuru ierobežošanai, aizsargājamie augi jāapsmidzina tūlīt pēc kāpuru izšķilšanās no olām - 1. un 2. vecuma kāpuri. Laputu, tīklērču un siltumnīcu baltblusiņu ierobežošanai smidzinājums atkārtojams pēc 5-7 dienām, tripšu - pēc 10-14 dienām. Lapgraužu ierobežošanai tas atkārtojams pēc 12-14 dienām.
Šī apstrāde reizēm gan var izsaukt krāšņumaugu lapu apdegumus, tāpēc vēlams dažus augus apsmidzināt un novērot 4-5 dienas pirms visa stādījuma apsmidzināšanas.
Lauku kultūru apsmidzināšana atkārtojama, ja lietus nolīst agrāk kā pēc 6 stundām.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana