Augkopības nozaru ražotāju

Otro gadu pēc kārtas par garšīgāko atzīst biškopja Jāņa Vainovska medu

Aina Odziņa, AgroPols
08.09.2010

15. starptautiskajā pārtikas izstādē "Rīga Food 2010" 8. septembrī tika apbalvoti konkursa "Garšīgākais Latvijas medus 2010" laureāti. Kā informēja "BT 1" mediju koordinatore Inese Libere, jau otro gadu pēc kārtas konkursā 1. vietu ieguva biškopis Jānis Vainovskis no Saldus par viršu ziedu medu.

Konkursā 2. vietu ieguva Olafs Baltgalvis no Tukuma par meža ziedu medu, savukārt 3. vietu - Ilzīte Priedoliņa no Kuldīgas par dažādu ziedu medu.

Konkursa uzvarētājus sveica zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un Latvijas Biškopības biedrības izpilddirektore Rita Bartuševica.

Konkursa "Garšīgākais Latvijas medus" mērķis ir popularizēt medu, to daudzveidību un veselīgu dzīvesveidu, iepazīstināt patērētāju ar Latvijā ievāktām medus šķirnēm, kā arī noskaidrot atzītāko medus šķirni, uzsver Latvijas Biškopības biedrības izpilddirektore Rita Bartuševica.

Šogad konkursā "Garšīgākais Latvijas medus 2010" piedalījās 75 biškopji no visas Latvijas. Konkursā ar sensorās vērtēšanas metodēm tika vērtēta medus konsistnece un garša, kā arī smarža. Savukārt laboratoriski tika veiktas fizikāli ķīmiskās analīzes, nosakot mitrumu, diastāzes skaitli, HMF, brīvās skābes, reducējošos cukurus, kā arī tika veiktas ziedputekšņu analīzes, lai noteiktu vai medus patiešām ir Latvijas izcelsmes. Informācija par pārējiem konkursa dalībniekiem un konkursa rezultātiem pieejama Latvijas Biškopības biedrības mājas lapā www.strops.lv

Pērn konkursā piedalījās 63 biškopji no visas Latvijas. 1. vietu un "Garšīgākā Latvijas medus 2009" titulu ieguva kļavu - plūmju medus, ko ievācis biškopis Jānis Vainovskis no Saldus, 2. vietu ieguva Laila Siliņa no Ādažiem ar Gaujmalas meža ziedu medu, bet 3. vietu - Pēteris Spaļs no Rēzeknes rajona ar dažādu ziedu medu.

Konkursu rīkoja Latvijas Biškopības biedrība sadarbībā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1 un biedrību "Mārketinga padome".

AgroPols

x

Paroles atgadināšana