Augkopības nozaru ražotāju

Jāņa Vainovska liepu - meža ziedu medus - Latvijas Atzītākais medus 2013

Ilze Vabole, AgroPols
26.08.2013

Jelgavas "Piena, Maizes un Medus svētku" ietvaros 24. augustā notika Latvijas Biškopības biedrības (LBB) rīkotais konkurss "Latvijas Atzītākais medus 2013", informēja LBB pārstāve Ieva Zēģele. Par žūrijas locekli un medus degustētāju varēja kļūt ikviens pasākuma apmeklētājs. Pirmo vietu ieguva Brocēnu novada biškopja Jāņa Vainovska liepu - meža ziedu medus.

Latvijas Biškopības biedrības teltī pasākuma apmeklētāji piedalījās degustācijā un noteica šā gada Latvijas atzītāko medu. Konkursā piedalījās tikai nopietni medus ražotāji, kas spēj saviem pircējiem nodrošināt medu pietiekamā apjomā, lai ikviens izvēloties savu mīļāko medus šķirni, varētu to arī iegādāties. Šogad pircējiem bija iespēja vērtēt septiņus medus paraugus.

Visvairāk balsu un pirmo vietu ieguva biškopja Jāņa Vainovska liepu - meža ziedu medus. Savukārt, otro vietu - z/s Dzintari biškopja Igora Ignatjeva meža ziedu medus. Biškopim šis gads ir bijis īpaši veiksmīgs, jo jūlija beigās Ignatjeva dažādu ziedu medus ieguva arī titulu "Garšīgākais medus 2013", kur starp 94 paraugiem labāko izvēlējās paši biškopji. Trešo vietu ieguva SIA "Deiva" dažādu ziedu medus. Visiem konkursa finālistiem tika pasniegti Jelgavas novada pašvaldības diplomi un dāvanas no Latvijas Biškopības biedrības. Ar medaļām konkursa uzvarētāji tiks apbalvoti ikgadējās starptautiskās izstādes "Riga Food" ietvaros šī gada septembra sākumā.

"Ar katru gadu "Piena, Maizes un Medus svētki" kļūst arvien plašāki un apmeklētāki. Esmu gandarīts, ka aug interese par veselīgiem un dabīgiem Latvijas produktiem. Medus degustācijas piesaistīja apmeklētājus ne tikai konkursa teltī, bet arī dažādās biškopju tirdzniecības vietās. Uz svētkiem bija ieradušies biškopji no dažādiem Latvijas novadiem, lai piedāvātu jelgavniekiem un Jelgavas viesiem visdažādākās medus šķirnes un biškopības produktus. Savukārt izzināt biškopības noslēpums varēja kampaņas "Lauki ienāk pilsētā" Latvijas Biškopības biedrības stendā. Tur varēja apskatīt dzīvas bites, degustēt dažādu šķirņu medu, piedalīties konkursos, iepazīties ar visiem biškopības produktiem, to iegūšanas veidu un ārstnieciskajām īpašībām. Gan bērni, gan pieaugušie piedalījās medus iegūšanas procesā – atvākoja medus kāres, skatījās kā stiklota medus sviede izsviež medu, un kā pēc tam tas tiek iepildīts burciņās. Piemiņai no pasākuma ikviens varēja līdzi paņemt smaržīgu, pašu gatavotu bišu vaska svecīti, " stāsta LBB valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana