Augkopības nozaru ražotāju

Noskaidroti Latvijas 2013. gada labākie biškopji

Ieva Zēģele, Latvijas Biškopības biedrība
09.12.2013

Ik gadu Latvijas Biškopības biedrība (LBB) organizē konkursu "Gada biškopis", kura mērķis ir veicināt biškopju iniciatīvu biškopības nozares attīstībā un popularizēšanā.

Šā gada labākie tika noteikti apbalvošanas ceremonijā 7. decembrī.

Jau trešo gadu pēc kārtas Latvijas Biškopības biedrība (LBB) organizē konkursu "Gada biškopis". No jūnija sākuma līdz pat novembrim žūrijas komisija apsekoja Latvijas bitenieku skaistākās un ražīgākās saimniecības.

Konkursam biškopji tika pieteikti četrās nominācijās: "Gada biškopis ražošanā", “Gada biškopis sabiedrībā", “Gada sakoptākā drava" un “Gada jaunais biškopis".

Par "Gada biškopi sabiedrībā" žūrijas komisija atzina Kornēliju Lukševicu no Ogres novada, kas biškopju sabiedrībai atdevusi trešdaļu sava mūža. Kornēlija Lukševica ir Ogres Biškopības biedrības vadītāja, spējīga līdere, kas popularizē biškopību, organizē Ogres rajona biškopju sabiedrisko dzīvi, palīdz inventāra iegādē un produkcijas realizācijā.

Nominācijā "Gada sakoptākā drava" uzvarēja biškopis Gunārs Veska no Jaunpils. Biškopja drava iekārtota gleznainā vietā pakalna nogāzē, kas vērsta pret ezeru. Zāliens nopļauts, stropi uz stabilām pamatnēm, labi kopti un krāsoti.

Titulu "Gada jaunais biškopis" ieguva Tālis Sala no Lēdmanes pag., Ķeguma novada, kurš biškopībā strādā tikai 4. sezonu, bet jau ir saimnieks 95 bišu saimēm. Biškopis nosprauda mērķi pārbaudīt, cik ilgā laikā var kļūt par biškopi, kas gadā spēj saražot 3 tonnas medu. Tāļa Salas drava atrodas Teiču rezervāta teritorijā un šobrīd nodrošina medu jaunizveidotajam zīmolam "Teiču medus".

"Gada biškopis ražošanā" katru gadu ir pati atbildīgākā un nopietnākā nominācija. Šogad titulu ieguva Māris Kreicbergs no Zvārdes pagasta, Saldus novada. Bitenieks saimnieko dravā ar 350 bišu saimēm, kas atrodas bijušā Zvārdes militārā poligona teritorijā.

LBB valdes priekšsēdētājs Armands Krauze: " Šogad konkursam "Gada biškopis" tika pieteikti 24 pretendenti, kas šobrīd ir lielākais dalībnieku skaits konkursa vēsturē. Esmu gandarīts, ka katru gadu aug to biškopju skaits, kurus ir vērts nominēt kā labākos, tas nozīmē, ka nozare attīstās. Latvijā biškopji spēj piedāvāt ne tikai vērtīgus biškopības produktus, bet sāk domāt arī par dravas vizuālo izskatu, komunikāciju ar sabiedrību un meklē jaunus risinājumus ražošanā. Tāds arī ir šī konkursa mērķis - atklāt Latvijas biškopības vērtību, ražojot augstas kvalitātes bišu produktus videi draudzīgā veidā un iepazīstināt sabiedrību ar nozares labākajiem."

Latvijas Biškopības biedrība

x

Paroles atgadināšana