Augkopības nozaru ražotāju

Latvijas iedzīvotāju augļu un ogu lietošanu uzturā nosaka finansiālie apstākļi un sezona

Līga Bērziņa, Latvijas Augļkopju asociācija
23.02.2010

2009. gada rudenī Latvijas augļkopju asociācijas veiktais pētījums par Latvijas iedzīvotāju augļu un ogu lietošanas paradumiem rāda, - vissvarīgākais faktors, kas nosaka augļu un ogu iekļaušanu ēdienkartē, ir finansiālie apstākļi (42%) un augļu un ogu pieejamība (41%). Savukārt, izvēloties kādus konkrētus augļus un ogas, noteicošā ir to garša (41%) un veselīgums (36%).

Uz jautājumu par faktoriem, kuri ietekmē augļu un ogu lietošanas paradumu maiņu, bieži tika minētas arī augļu un ogu cenu izmaiņas, pieejamība (sezona), kā arī ārstu ieteikumi veselības uzlabošanai. Trešdaļa respondentu (36%) norādīja, ka vēlētos gūt vairāk informācijas par augļiem un ogām, to ietekmi uz veselību un vajadzīgo daudzumu un nozīmi uzturā.

"Lietot augļus un ogas uzturā ik dienas nav dārgi pat ziemā. Svarīgi ir izmantot katras sezonas aktuālo piedāvājumu. Rudenī iecienītākie noteikti būs āboli, bumbieri, plūmes un pasaulē lielākā oga - ķirbji. Tomēr dzērvenes, īpašu šķirņu āboli, pareizi uzglabāti, būs vērtīgs uzturvielu, tai skaitā vitamīnu, avots arī agrā pavasarī. Savukārt vasarā, kad ir ogu pārpilnība, ir vērts veidot saldētavā veselības krātuvi ziemas mēnešiem.

Protams, ziemā arī veikalu plaukti ir pilni ar svaigiem un sulīgiem āboliem, bumbieriem, dzērvenēm, apelsīniem, banāniem un citiem augļiem un ogām. Tās ir svarīgi iekļaut ēdienkartē katru dienu visa gada garumā. Pašlaik tas būs labs atbalsts organismam cīņā pret vīrusiem. Turklāt augļu un ogu lietošana uzturā var kalpot kā līdzeklis pret ziemas nogurumu," iesaka uztura speciāliste Natālija Petruhina.

Aptauju veica pētījumu kompānija SIA "Data Serviss". Kopumā tika aptaujāti 1208 iedzīvotāji no visas Latvijas. Pētījums tika finansēts ar Eiropas Savienības un LR Zemkopības ministrijas atbalstu.

Latvijas Augļkopju asociācija

x

Paroles atgadināšana