Augkopības nozaru ražotāju

Iestādi dārzā Latvijā audzētu ābeli vai rozi!

Silvija Apšiniece, Stādu audzētāju biedrība
19.09.2012

Šodien, kad gandrīz jebkurā lielveikalā starp pārtikas produktiem vai būvmateriāliem var atrast dārzā stādāmas puķes vai kokus, liekas nav nekādu problēmu, iekārtot sev tīkamu dārza stūrīti. Tomēr pieredzējuši dārznieki zina – tas, kas ir sēts, sprausts vai stādīts Latvijas zemē, Latvijas dārzos augs vislabāk. Lai dotu iespēju ikvienam – gan profesionālam dārzkopim, gan maza dārza īpašniekam iegādāties labākos Latvijā audzētos stādus, Stādu audzētāju biedrība divreiz gadā rīko Stādu parādes. 8. Rudens Stādu parāde notiks 2012. gada 22. septembrī Bulduru Dārzkopības vidusskolas dārzā.

Latvijā audzis stāds – kvalitāte un garantija

Rudens Stādu parāde tradicionāli pulcina kopā stādu audzētājus, kas plašā klāstā piedāvā augļu kokus un ogulājus, dekoratīvos kokus un krūmus, kā arī daudzgadīgās puķes un citus stādus.

Liekas, ka nav problēmu iegādāties stādus podiņos visu vasaru, taču, kā lai zina, no kurienes nākuši veikalos nopērkamie augi, kādu ceļu tie veikuši. Tāpēc nereti pēc gada jākonstatē, ka skaistais augs nedz īsti labi aug, nedz pārsteidz ar gaidītajiem ziediem un augļiem. Latvijā audzēti stādi atšķirībā no lielveikalos vai tirgū pirktajiem nepatīkamus pārsteigumus sagādā reti. Tie ir daudz izturīgāki pret salu, slimībām un kaitēkļiem. Pie tam Stādu audzētāju biedrības organizētās Stādu parādes ir vienīgie šāda veida pasākumi, kur apmeklētāji var būt 100% droši, ka piedāvājumā ir tikai Latvijā audzēti stādi.

Stādu parādē vienkopus ir atrodams vairāk kā 70 stādu audzētavu piedāvājums, un apmeklētajam ir visas iespējas, atrast piemērotāko augļu koka vai puķes šķirni. Vienmēr tiek atvests līdzi arī kāds retums! Varēs nogaršot ābolus, jauno vīnu, un, ja kas iepatiksies nopirkt arī attiecīgās šķirnes augļkokus. Liels ieguvums ir arī iespēja saņemt profesionālus padomus tieši no pašiem audzētājiem, kā arī uzzināt visu par jaunākajām tendencēm.

Rudens – ideāls laiks stādīšanai

Agrs rudens ir ideāls laiks stādīšanai, kad pati daba nāk dārzniekam talkā, lai viss izdotos. Atšķirībā no pavasara, kad “darbs dzen darbu”, rudenī ir vairāk brīvu brīžu, lai pārdomātu dārza plānojumu un rūpīgi sagatavotu augsni iecerētajā stādīšanas vietā. Zeme kopš vasaras joprojām ir silta. Arī apmākušās dienas, kas stādīšanai ir vislabākās, ir biežāk. Turklāt rudens nāk ar lietu, kas nodrošina, ka augi paspēj labi iesakņoties un izveidot jaunas saknītes, un nav nepieciešama īpaša jauniestādīto augu laistīšana, izņemot, protams, augus, kas iestādīti pavisam vieglās smilts augsnēs.

Rudens ir arī ideāls laiks kailsakņu stādu stādīšanai, bet tieši augļu koku un krūmu un rožu stādus visbiežāk pārdod kā kailsakņu stādus. Iegādājoties kailsakņu stādus ir jāuzmanās, lai neiekaltētu saknes un nesabojātu tās transportējot, bet tie būs lētāki un vienmēr būs redzama sakņu sistēma, tāpēc sliktu stādu nopirkt būs grūti.

Rudenī noteikti vajadzētu stādīt krūmogulājus – upenes, jāņogas, ērkšķogas, kazenes un avenes. Arī ābeles un bumbieres līdz ziemai paspēs labi iesakņoties. Rozēm rudens (augusta beigas – septembris) ir labs stādīšanas laiks. Stādīt var gan ziemā, gan vasarā potētās rozes, gan divgadīgos rožu stādus. Tomēr, rozes stādot, jāatceras, ka vajadzīgs vismaz mēnesis, lai stāds labi iesakņotos, tāpēc ar stādīšanu nevajadzētu vilcināties. Tāpat līdz oktobrim var stādīt visus lapu kokus un krūmus, kā arī egles un lapegles. Rudenī var stādīt un pārstādīt arī ziemcietes, īpaši tās, kas zied pavasarī un vasaras sākumā, un divgadīgās puķes, kas vēl paspēs iesakņoties jaunajā vietā, lai nākamajā gadā pārsteigtu ar krāšņiem ziediem.

Cenas rudenī pārsteidz

Izvēle starp sen iekārotu augu, tā stāda cenu, lielumu un “maciņa biezumu” bieži vien ir visgrūtākā. Pavasarī, kad visus ir pārņēmis “stādīšanas trakums”, cenas ir visai augstas. Rudens nāk ar zemākām cenām, ievērojamām atlaidēm un akcijām. Tāpēc, ja ir kaut kas, pēc kā sirds ļoti ilgojas, iespējams Rudens stādu parāde, būs īstā vieta, kur beidzot tikt pie kārotā.

Atpūta starp ziediem, augļu un vīna degustācija

Rudens Stādu parāde sola arī patīkamu atpūtu, iespējams, kas noderīgs atradīsies starp amatnieku piedāvājumiem, kā arī dārza preču un tehnikas tirgotājiem. Un kur vēl varēs nodegustēt rudens augļus un Latvijā ražotu vīnu, ja ne šeit? Galu galā ieeja un stāvvieta, atšķirībā no citā dārzu izstādēm un tirdziņiem, Rudens Stādu parādē ir bez maksas. Bet, kad būs apnicis staigāt starp stādu rindām, varēs izbaudīt rudens ziedu un krizantēmu krāšņumu Bulduru Dārzkopības vidusskolas paraug dobēs vai veldzēties simtgadīgās un senākās Baltijā dārzkopības skolas skaistajā parkā.

Vairāk informācijas www.staduparade.lv
Seko Stādu parādēm: http://www.draugiem.lv/staduparade/

Organizē: Stādu audzētāju biedrība
Atbalsta: SIA „Onava”, Bulduru Dārzkopības vidusskola
Informatīvais atbalsts: Dārzkopības portāls www.horti.lv , žurnāls “Dārza pasaule”, radio Star FM

Stādu audzētāju biedrība

x

Paroles atgadināšana