Lopkopības nozaru ražotāju

Latvijas piensaimniekiem nav līdzekļu dalībai EK piena produktu noieta veicināšanas programmā

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
22.01.2010

Latvijas piensaimniekiem nav tādu līdzekļu, lai varētu iesaistīties Eiropas Komisijas (EK) piena un piena produktu noieta veicināšanas programmā, biznesa portālam "Nozare.lv" teica Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

EK šī gada 19. janvārī 11 dalībvalstīm apstiprināja 13 programmas piena un piena produktu noieta veicināšanai, taču ne Latvijā, ne arī pārējās Baltijas valstīs šāda programma netiks īstenota. Visu 13 programmu kopējā vērtība ir 35,8 miljoni eiro (25 miljoni latu), tajā skaitā ES līdzfinansējums 18 miljoni eiro (12,6 miljoni latu). (Sk. rakstu)

"Ne visas EK piedāvātās finansējuma iespējas mēs varam reāli izmantot. Piemēram, lai pieteiktos šai programmai, sabiedriskajai organizācijai, šajā gadījumā LPCS, bija nepieciešams 20% līdzfinansējums no projekta kopējās summas, jo no ES līdzekļiem programmai tika finansēti 50%, bet 30% bija paredzēti no valsts budžeta," stāstīja Šolks.

"Projekta sagatavošanai bija atvēlēts ļoti īss laiks. Kad runājām ar Zemkopības ministrijas (ZM) atbildīgajiem speciālistiem, viņi pieļāva iespēju, ka valsts varētu līdzfinansēt tādus projektus, kuriem ir 50% līdzfinansējums. Taču pagājušā gada septembrī valsts budžets 2010. gadam vēl bija tikai sagatavošanas posmā un mums nebija drošas pārliecības, ka valsts spēs līdzfinansēt projektu. Piemēram, ja projekta kopējās izmaksas būtu 150 000 latu, LPCS būtu jāiegulda 30 000 latu taču šāda finansējuma organizācijai nebūtu. Turklāt biedrība "Siera klubs" šogad jau īstenos EK atbalstītu programmu un daudzi piena pārstrādes uzņēmumi, kas ir arī LPCS biedri, jau ir iesaistījušies "Siera kluba" projektā, ieguldot savus līdzekļus," skaidroja Šolks.

Viņš arī piebilda, ka piena pārstrādes uzņēmumiem ir jāizvērtē šīs iespējas lietderība. Reklamēt konkrētu uzņēmumu produktus projekta nosacījumi neļauj, bet reklamēt tikai reklamēšanas dēļ, ieguldot tik lielus līdzekļus šajos ekonomiskajos apstākļos uzņēmumi nevar atļauties.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana