Lopkopības nozaru ražotāju

Šolks: jārada apstākļi piena pārstrādei uz vietas

Aija Zariņa, AgroPols
27.05.2010

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" stāsta Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības vadītājs Jānis Šolks, Latvijā patlaban esot svaigpiena deficīts, tomēr katru dienu no valsts tiek izvestas vidēji 400 tonnas piena, tādēļ nepieciešams radīt apstākļus, lai zemnieki nebūtu ieinteresēti tā turpināt.

Patlaban no Latvijas, galvenokārt uz Lietuvu, katru dienu izved aptuveni 400 tonnas piena, kur iepirkuma cena stabili ir vismaz par dažiem santīmiem lielāka nekā Latvijā maksātie vidēji 17,2 santīmi par kilogramu.

"Mēs nevaram pieprasīt aizliegt eksportu, taču varam cīnīties, lai tiktu radīti apstākļi piena pārstrādei uz vietas," norāda Šolks, uzsverot, ka katra pārstrādātā piena tonna nodokļu veidā valsts budžetā dod vismaz 16 latus, savukārt izvestais svaigpiens nodokļus "praktiski neienes". Tāpat, neizvedot pienu, Latvijā tiktu radītas arī jaunas darbavietas.

J. Šolks domā, ka, jāizmanto finanšu instrumenti - diferencēti nodokļi un atvieglojumi eksportam, lai zemnieki nebūtu ieinteresēti izvest pienu. Viņš arī norāda,  ka par to jau sprieda pērn valdības izstrādātajā ekonomikas atveseļošanas programmā, piena nozari ierindojot prioritāro sarakstā, taču nekādas izmaiņas nav jūtamas.

Vēl viņš akcentē, ka saasinājusies arī piena kvalitātes problēma. "Patlaban par labu cenu var pārdot arī zemākas kvalitātes pienu, tāpēc daudzām saimniecībām zudusi motivācija strādāt pie piena kvalitātes. Tas ir nopietns drauds nozares attīstībai kopumā, tādēļ Piensaimnieku centrālā savienība plāno vairākas aktivitātes problēmas risināšanai," sacīja Šolks.

Par šīm problēmām tiks spriests 27. maijā paredzētajā Piensaimnieku centrālās savienības kongresā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana