Lopkopības nozaru ražotāju

Šolks: Latvijas sviesta ražotāji nespētu aizpildīt Zviedrijas tirgus deficītu

Ingrīda Mičāne, Leta
29.09.2011

Latvijas ražotāji nespētu operatīvi aizpildīt robu Zviedrijas sviesta tirgū, jo trūkst izejvielu, komentējot publiski izskanējušo informāciju par sviesta deficītu Zviedrijā, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības vadītājs Jānis Šolks.

Kā savā sociālā tīkla "Twitter" kontā ziņo žurnāliste Sandra Veinberga, patlaban Zviedrijā lielveikalos un mazos veikaliņos nav sviesta.

"Pie tukšajiem plauktiem neiztrūkstoši rēgojas zīmīte "Sviesta nav. Piegāžu traucējumi"," raksta Veinberga, norādot, ka šodien avīzēs tiek piedāvātas receptes, kā pašam pagatavot sviestu.

Viņasprāt, pie vainas esot Eiropas Savienības regulējošā sistēma, kas 2009. gadā likvidēja Eiropas sviesta rezerves.

Veinberga arī izsaka pārsteigumu, ka "Latvijas ražotāji šo robu zviedru veikalos nav pamanījuši".

"Mēs esam to pamanījuši, taču nevaram šo robu aizpildīt, jo piena tauku trūkst arī Latvijā. Ja varētu apturēt aptuveni 400 tonnu piena izvešanu uz Lietuvu ik dienas, varbūt situācija mainītos un ilgtermiņā varētu daudz ko attīstīt," sacīja Šolks.

Viņš norādīja, ka Latvijā nekad nav veidoti valsts apmaksāti sviesta uzkrājumi.

"Mums nav sviesta intervences krājumu. Ar to, ko saražojam, pietiek pašu patēriņam un arī noteiktiem eksporta apjomiem. Līdz ar to pēkšņi piepildīt arī Zviedrijas tirgu nevaram, jo tie ir ļoti lieli apjomi. Turklāt Zviedrijas tirgus nav izdevīgākais ražotājiem no tā viedokļa, ka biržas cenas tur nav nemaz tik augstas," sacīja Šolks.

Leta

x

Paroles atgadināšana