Viedokļi E-Polā

LOSP un ZSA neatbalsta Danas Reiznieces - Ozolas demisiju

AgroPols
22.12.2016

LOSP viedoklis

Šajā gadā Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomei ( LOSP ) ir notikusi konstruktīva un produktīva sadarbība ar finanšu ministri Danu Reiznieci - Ozolu un viņas vadīto Finanšu ministriju. Esam apsprieduši un kopīgi raduši risinājumus daudzām lauksaimniekus skarošām problēmām.

Īpaši gribam uzsvērt ministres būtisko ieguldījumu ēnu ekonomikas apkarošanā tieši lauksaimniecības nozarē. Ātri un efektīvi ieviestā reversā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošana darījumiem ar graudiem jau šajā gadā ir devusi redzamus rezultātus, no nozares izskaužot krāpnieciskus darījumus ar graudiem.

Uzskatām, ka arī piedāvātās izmaiņas mikrouzņēmuma nodokļa regulējumā un minimālo sociālo iemaksu atcelšana kopumā ir izdevīgākas lauksaimniecībā strādājošiem, nodrošinot samērīgāku un taisnīgāku nodokļa maksāšanas kārtību, vienlaikus palielinot arī sociālās garantijas.

Aicinām Saeimas deputātus neatbalstīt finanšu ministres Danas Reiznieces - Ozolas demisijas pieprasījumu.

Zemnieku Saeimas viedoklis

Lai arī konsultācijas ar uzņēmējiem budžeta apstiprināšanas laikā nav notikušas pietiekoši efektīvi un savlaicīgi, Finanšu ministre Dana Reizniece - Ozola sevi ir pierādījusi konstruktīvi risinot vairākus lauksaimniecības nozares jautājumus, Šajā gadā biedrības "Zemnieku saeima" vadība ir tikusies ar Finanšu ministri un ierosinājuši vairākus lauku uzņēmējiem aktuālus jautājumus, pie kuriem ir nepieciešams kopīgi strādāt. Aicinām Saeimas deputātus neatbalstīt Finanšu ministres Danas Reiznieces - Ozolas demisijas pieprasījumu.

"Zemnieku saeimas" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: “Uzskatām, ka uzsāktais darbs ar Finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu ir konstruktīvs. Pirmajā tikšanās reizē tika diskutēts par vairākām jautājumu grupām: samazināto un reverso PVN, UIN, par sezonas strādnieku atvieglojumiem un citiem jautājumiem. Esam gandarīti, ka Finanšu ministrija ir gatava uzsākt diskusiju par reinvestētās peļņas neaplikšanu ar uzņēmuma ienākuma nodokli. Lauksaimniekiem tas ir īpaši svarīgi gadījumos, kad tiek iegādāta lauksaimniecībā izmantojamā zeme. Priecē, ka arī ministrei ir svarīgi, lai valsts un Eiropas sniegtie atbalsti pēc iespējas vairāk nonāktu pie ražojošiem lauksaimniekiem un dotu iespējami lielāko efektivitāti."

Tāpat lauksaimnieki ar Finanšu ministri diskutēja par PVN samazināšanu svaigiem augļiem un dārzeņiem. Konceptuāli Finanšu ministrija atbalsta šo priekšlikumu, ja tiek sasniegts mērķis- samazināts pelēkais tirgus un palielināts vietējo augļu, dārzeņu noiets, tā stimulējot vietējo ražošanu. Panācām vienošanās veidot darba grupu samazinātā PVN ietekmes izvērtēšanai. Daudzās Eiropas Savienības valstīs ir samazināts PVN pārtikai, Lielbritānijā tas ir pat 0%, savukārt Polijā 7%.

Uzskatām, ka jautājums par minimālo sociālo iemaksu ieviešana ir bijusi iepriekšējā Finanšu ministra pieļautā kļūda. Īsi pirms jaunā budžeta apstiprināšanas nebija prātīgi veikt krasas izmaiņas nodokļu likmēs. Tomēr jautājums par mikrouzņēmuma nodokli bija jāsakārto, tāpat jautājumā par minimālo sociālo iemaksu ieviešanā bija jābūt skaidrībai, tāpēc apsveicami, ka vakar Saeimā tika nobalsots par minimālo sociālo iemaksu atcelšanu.

Kopīgi esam uzsākuši darbu pie neskaitāmiem jautājumiem, tāpēc uzskatām, ka Finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai ir jāturpina iesāktie darbi.
Informāciju sagatavoja LOSP un ZSA sabiedrisko attiecību speciālistes Krista Garkalne un Līva Norkārkle.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana