Ārzemju tirgos

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs cer paplašināt sadarbību ar Irānu

Ilze Vabole, AgroPols
03.06.2016

Ceturtdien, 2. jūnijā, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tikās ar Irānas Islāma Republikas ārlietu ministru Mohamadu Džavādu Zarīfu (Mohammad Javad Zarif), informēja Zemkopības ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Vizītes laikā zemkopības ministrs Irānas ārlietu ministram izklāstīja situāciju Latvijas lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un zivsaimniecībā. Tāpat tika pārrunātas abu valstu sadarbības iespējas, tostarp tirdzniecībā ar lauksaimniecības, zivsaimniecības un pārtikas produkciju.

Tikšanās laikā zemkopības ministrs Irānas ārlietu ministru informēja par to, ka Latvijas ražotāji ir ieinteresēti dažādot pārtikas preču eksportu uz Irānu. “Lai arī lauksaimniecības produktu tirdzniecības apjomi ar Irānu ir nelieli, esam ieinteresēti veicināt savstarpējās tirdzniecības apjomu palielināšanos. Mēs saredzam iespēju sadarbības paplašināšanai ar Irānu,” teica zemkopības ministrs.

Tāpat ministrs norādīja, ka Zemkopības ministrijas sadarbības mērķis ar Irānas pusi perspektīvā ir vērsts uz sadarbības līguma parakstīšanu par institucionālo un ekonomisko sadarbību, īpaši attiecībā uz abu valstu pārtikas un veterinārās uzraudzības savstarpējās sadarbības stiprināšanu.

Irānas ārlietu ministrs norādīja uz Irānas attīstīto zvejniecību un ievērojamo biotehnoloģiju izmantošanu lauksaimniecībā, kā arī plašo ārstniecisko augu klāstu, pēc kura ir liels pieprasījums farmācijas industrijā. Savukārt Jānis Dūklavs sarunā uzsvēra Latvijas bioloģiskās lauksaimniecības potenciālu, kas, iespējams, varētu interesēt Irānas pusi.

Jau kopš 2012. gada lielāko īpatsvaru Latvijas eksporta struktūrā uz Irānu ieņem graudaugi. 2015. gadā uz Irānu eksportēja tikai kviešus 4,4 miljonu eiro vērtībā. Arī iepriekšējos gados no Latvijas eksportēto produktu klāstā dominēja graudaugi (kvieši, mieži). Savukārt no Irānas uz Latviju pēdējos gados galvenokārt importēti dažādi žāvēti augļi un rieksti.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana