Prognozes

Šoziem būs mazāk tomātu

Mārīte Gailīte, AgroPols
15.09.2009

Nīderlandē šoruden par 75 ha samazinājušies rudens tomātu stādījumi. Pērn, pēc firmas „Seminis” datiem (šī firma piegādā šai apritei vispiemērotākās šķirnes ‘Komeett’ sēklas), Nīderlandē tomāti rudens apritē aizņēma 240-250 ha, bet šogad ārkārtīgi zemo cenu dēļ platība sarukusi. Šo informāciju apstiprina arī citi avoti. Piemēram, ražotāju apvienība „Komosa” ziņo, ka tās dalībnieki rudens tomātus ir iestādījuši par ceturto daļu mazāk kā aizvadītajā gadā.

Vēl viens platību samazinājuma iemesls ir tas, ka pērn labas cenas bija rudens gurķiem, un šogad daudzi ir pagarinājuši otro gurķu apriti vai pat iestādīja trešo. Zemākas pašizmaksas dēļ Nīderlandē gurķu audzēšana arī rudenī ir izdevīgāka par tomātu audzēšanu. Uz gurķiem ir pārgājušas galvenokārt nelielas saimniecības, kuru gāzes piegādes līgumi neparedz tik lielus daudzumus kā lielsaimniecībām. Turklāt daži zemnieki, nepietiekami nopelnījuši ar pirmo un otro gurķu apriti, cer situāciju uzlabot ar trešajiem gurķiem.

Šogad populārākā rudens tomātu pamatšķirne ir ‘Komeett’. Pēc aplēsēm, puse audzētāju plāno audzēt to ar četriem ķekariem, 30-40% - ar pieciem un 10% pat ar sešiem ķekariem (viņi izvēlas tās pašas firmas šķirni ‘Treasury’). Parasti stāda 2,25 tomātu augus uz kvadrātmetru, bet daži stāda arī biezāk (2,5-3 augus), lai iegūtu mazāka izmēra augļus. Lielāks ķekaru skaits nozīmē, ka rudens tomātu ražas novākšana aizkavēsies. Sešu ķekaru audzētāji savus tomātus varēs piedāvāt, ātrākais, 45. kalendāra nedēļā. Tikai tie zemnieki, kuri jau tradicionāli audzē tikai 4 ķekarus, sāks piedāvāt tomātus novembra sākumā.

Spānijā (Almerijā) rudens tomāti šogad ir iestādīti par 2 nedēļām agrāk nekā parasti, toties to kopēja platība ir samazinājusies par 300-450 ha, tādējādi apstādīts mazāk par 10 tūkst. ha. Iemesls: ļoti zemās tomātu cenas šovasar un kaitēkļa alotāja ‘Tuta’ izplatīšanās. Spānijā tomātu vietā priekšroka tiek dota gurķu vai kabaču audzēšanai, jo šos augus kaitēklis nebojā.

Avots : www. DeGroentenenFruit.nl.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana