Prognozes

Eksperts: Situācija graudu tirgū ir neprognozējama

Anta Blumberga, Leta-Nozare
13.10.2009

Patlaban situācija graudu tirgū ļoti strauji mainās visā pasaulē - līdzīgi kā naftai, arī graudiem cenas strauji ceļas un krīt. Tomēr lielos vilcienos virzība saglabājas, graudu cenas turpina kristies arī patlaban, intervijā biznesa informācijas portālam "Nozare.lv" atzīst kooperatīvās sabiedrības "Latraps" izpilddirektors Edgars Ruža.


Eksperts: Situācija graudu tirgū ir neprognozējama

Patlaban situācija graudu tirgū ļoti strauji mainās visā pasaulē - līdzīgi kā naftai, arī graudiem cenas strauji ceļas un krīt.

Tomēr lielos vilcienos virzība saglabājas, graudu cenas turpina kristies arī patlaban, intervijā biznesa informācijas portālam "Nozare.lv" atzīst kooperatīvās sabiedrības "Latraps" izpilddirektors Edgars Ruža.

"Šogad graudu raža Latvijā ir bijusi aptuveni 10% zem vidējā līmeņa. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu šis ir bijis lielisks gads kvalitātes ziņā. Ieguvums uz kvalitātes rēķina ir apmēram 30%. Mēs cerējām, ka izcilā produkcijas kvalitāte nodrošinās zemniekiem augstus ienākumus, diemžēl tirgus diktē savus noteikumus, un dažādu apstākļu ietekmē cenas ir būtiski samazinājušās," norāda eksperts.

Pēdējās trīs nedēļās, piemēram, kviešiem vērojams cenu kritums par 20%. Patlaban pārtikas kviešu iepirkuma cena ir ap 70 latiem par tonnu, pirms nedaudz vairāk nekā gada šī cena bija apmēram 150-160 lati par tonnu. Eksperts uzsver, ka kopš 2008.gada cenu samazināšanās ir gandrīz nepārtraukta un jau otro gadu pēc kārtas graudu tirgū vērojams zināms paradokss - graudu augstākā cena ir tieši kulšanas brīdī.

"Liela daļa no mūsu graudiem ir pārdota, tādēļ šis pārlieku lielais cenu kritums mūs šobrīd nesatrauc. Tai pat laikā ir grūti prognozēt, kas notiks tālāk, jo šobrīd ir tikai otrais mēnesis pēc kulšanas sezonas, un iespējams, ka novembrī vai martā situācija graudu tirgū mainīsies un cenas kāps. Tad aktuāls būs jautājums - vai kāds būs saglabājis graudus realizācijai. Varbūt, ka tieši tāpēc tagad ir zemas cenas, ka banku sektors ir paklupis un nav spējīgs kreditēt lauksaimniecības nozarē strādājošos uzņēmumus, tostarp arī zemniekus," pieļauj eksperts.

Kooperatīvā sabiedrība "Latraps" dibināta 2000.gadā, un patlaban tā kļuvusi par lielāko graudu un rapša audzētāju un eksportētāju kooperatīvu Latvijā. Uzņēmumā darbojas 545 biedri no Zemgales, Vidzemes, Kurzemes un Latgales. Pagājušajā finanšu gadā, kas noslēdzās 30.jūnijā, uzņēmums strādājis ar 71,3 miljonu latu apgrozījumu, kas bijis par 6% lielāks nekā gadu iepriekš, kad uzņēmums strādāja ar 67,7 miljonu latu apgrozījumu.

Saistītā informācija:
Graudi – viens no vērtīgākajiem spekulāciju un investīciju produktiem
http://www.agropols.lv/?menu=82&newsid=91718

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana