Prognozes

Piena pārstrādes uzņēmumi prognozē piena produktu cenu paaugstināšanos

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
01.11.2009

Piena pārstrādes uzņēmumi prognozē piena produktu cenu paaugstināšanos

Ņemot vērā, ka patlaban piena iepirkuma cenām ir tendence paaugstināties, tuvākajā laikā piena produkti veikalos kļūs dārgāki, biznesa informācijas portālam "Nozare.lv" atzina aptaujātie piena pārstrādes uzņēmumu pārstāvji.


AS "Rīgas piena kombināts" (RPK) sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Rimšēviča atzina, ka piena iepirkuma cenas šogad pakāpeniski diezgan ievērojami samazinājās, taču pašlaik tām ir tendence paaugstināties. "Piena produktu cenas veikalos ir samazinājušās gandrīz uz pusi, bet, ņemot vērā straujo piena iepirkuma cenas pieaugumu, drīz varētu celties arī piena produktu cenas veikalos," prognozēja Rimšēviča.


Taču ne Rimšēviča, ne AS "Valmieras piens" projektu vadītāja Lija Ozoliņa patlaban nevar pateikt to, par cik procentiem piena produkti varētu kļūt dārgāki. Viņas norādīja, ka sākotnēji piena produktiem samazināsies akciju atlaides un akciju daudzums.


Tas, cik liels būs piena produktu sadārdzinājums, ļoti lielā mērā būs atkarīgs no importa produktu īpatsvara tirgū, un no tā, kas tālāk notiks ar piena iepirkuma cenu. Noteikti visiem piena produktiem cenas neaugs proporcionāli, atzina uzņēmumu pārstāves.


"Esošā situācija tirgū liecina, ka ievērojams cenu kāpums praktiski nav iespējams. "Valmieras piens" finanšu rādītāji pēdējos mēnešos, neraugoties uz veiktajiem optimizācijas pasākumiem, nav optimistiski. Arī globālie tirgi pēc nelielas atkopšanās neuzrāda tādu cenu dinamiku, lai varētu strauji kāpināt iepirkumu cenas," norāda Ozoliņa.


Pielāgojoties iedzīvotāju zemajai pirktspējai, gan RPK, gan "Valmieras piens" šogad ir iekļāvis savā sortimentā tā saucamos "krīzes" produktus - pienu, kefīru un jogurtu ar zemāku pašizmaksu un plaukta cenu.


Savukārt RPK nākamajā nedēļā Latvijas iedzīvotājiem piedāvās jaunu saldējumu ekskluzīvajā "Ekselence de luxe" sērijā - ar zemeņu siera kūkas garšu, un tradicionāli arī šogad būs īpašs Ziemassvētku saldējums.


Kā ziņots, "Valmieras piens" oktobrī paaugstināja piena iepirkuma cenu līdz 10%. Arī RPK iepirkuma cena nedaudz paaugstinājās.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana