Prognozes

Pēc samazinājuma strauji pieaug piena produktu cenas

Juris Hāzners, AgroPols
10.12.2009

FAO starptautisko piena produktu cenu indekss pēdējo mēnešu laikā strauji palielinājies. Novembrī tas, salīdzinājumā ar februāri, audzis par 82% - no 114 punktiem līdz 209 punktiem. Novembrī indekss palielinājās par 32%, iespējams, ka atkārtosies pirms trīs gadiem notikušais ievērojamais cenu kāpums.Visu piena produktu cenas ievērojami paaugstinās, sasniedzot tādus līmeņus, kādi nav bijuši kopš 2008. gada augusta. Visievērojamāk mainījušās sviesta cenas, kas novembrī, salīdzinājumā ar februāri, palielinājušās divas reizes - līdz 3,688$/t. Arī vājpiena un pilnpiena pulvera cenu pieaugums šajā periodā pārsniedz 90%, sasniedzot attiecīgi 3,375$/t un 3,525$/t līmeni. Šāda strauja cenu kāpuma cēloņi nav skaidri, ņemot vērā, cik lieli ir ES sviesta un vājpiena pulvera uzkrājumi privātajā uzglabāšanā. Iespējamie eksporta piedāvājuma deficīta cēloņi ir krājumu saglabāšana un mazāks piena ražošanas apjoms ES un ASV, kā arī no prognozēm atpaliekošie Okeānijas piena apjomi. Lielajās Āzijas valstīs un dažās naftas eksportētājvalstīs notiekošā ekonomikas atveseļošanās arī nozīmīgi veicina importa pieprasījuma atjaunošanos. Cenu pieauguma saglabāšanās periods un līmenis nav skaidrs. Situāciju galvenokārt ietekmēs ES un citu eksportētājvalstu rīcība.

Starptautiskā tirdzniecība - apjomu samazinājums 2009. gadā, palielinājums 2010. gadā

Globālais piena produktu eksports 2009. gadā, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, samazināsies par 5%. ES un ASV īpatsvars kopējā eksportā sasniedz vienu trešdaļu. Abu valstu kopējie eksporta apjomi 2009. gadā samazinājās par 21%. Šajās valstīs tirgotāji deva priekšroku uzkrāšanai vai arī produktu novirzīšanai pašmāju tirgos. Importētāju pieprasījums gada pirmajā pusē bija lēns, un cenas - zemas. Dažu valstu imports ievērojami saruka. Paredzams, ka 2010. gadā ārējās tirdzniecības apjomi atgriezīsies 2008. gada līmenī.

Okeānijas

eksports 2009. gadā palielināsies par 10%. Ievērojami ir Jaunzēlandes pilnpiena pulvera eksporta apjomi uz Alžīriju, Ķīnu un Indonēziju. Palielinās arī vājpiena pulvera eksports uz Dienvidaustrumāzijas valstīm. Samazinoties Okeānijas sviesta eksportam uz Eiropu, palielinās eksports uz Ēģipti, Irānu un Krieviju. Turpretī siera eksports samazināsies par 5%, jo lielāki Ķīnas un ASV iepirkumi nekompensēs Japānas apjomu samazinājumu. Okeānijas sviesta ražošanas apjomu pieaugumu ierobežo augošais pieprasījums pēc pilnpiena pulvera.

ES

eksports samazināsies par 12%. Krājumi tiek atjaunoti, un piena ražošana stagnē. Kopš 2003. gada intervences cenas tiek pastāvīgi samazinātas. Eiropas Komisija neplāno realizēt uzkrājumus tuvākajā laikā, lai nekavētu tirgus atveseļošanos. Arī 2010. gadā ES eksports turpinās sarukt.

ASV

eksports 2009. gadā samazināsies. Tas saistīts ar starptautisko un pašmāju cenu attiecību. Tomēr dolāra zemais kurss un pasaules cenu pieaugums var atjaunot interesi par eksporta tirgiem. 2010. gadā ASV eksports palielināsies par 2%.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana