Prognozes

Martā prognozē maltas kafijas cenas paaugstināšanos par 5%

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
20.01.2010

Pēdējos gados maltās kafijas cena Latvijas mazumtirdzniecībā nav piedzīvojusi straujas izmaiņas, tomēr martā nozares pārstāvji prognozē kafijas mazumtirdzniecības cenas pieaugumu vismaz par 5%.

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Merrild Kaffe" pārstāvis Baltijā Dzintars Līcis, patlaban cenu kāpumu pasaules tirgu piedzīvo "Arabicas" šķirnes kafijas pupiņas. To izraisīja negaidīti sliktie laika apstākļi trijās no četrām lielākajām kafijas pupiņu audzētājvalstīm. "Arabicas" pupiņas ir pamata sastāvdaļa 90% visu Latvijas iedzīvotāju lietotajai maltajai kafijai.

Maltās un šķīstošās kafijas cenas Latvijā pēdējo trīs gadu laikā nav piedzīvojušas straujas izmaiņas. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem novērots pakāpenisks cenu pieaugums, kas 2007. gadā un 2008. gadā bija galvenokārt saistīts ar inflāciju. 2009. gadā kafijas cenas pieaugumu par 9,3% ietekmēja akcīzes nodokļa pieaugums par 50 santīmiem kilogramam un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes pieaugums par 3%.

Kaut arī kafijas cena gada laikā palielinājusies, kafijas patēriņš nav ļoti mainījies. "Maltas kafijas patēriņš Latvijā 2009. gada 11 mēnešos palicis praktiski nemainīgs, salīdzinot ar 2008. gada attiecīgo periodu, piedzīvojot vien 1,7% lielu kritumu, kamēr šķīstošās kafijas patēriņš samazinājies par 7,5%," norāda "Merrild Kaffe" pārstāvis. Latvijā maltas kafijas patēriņš uz vienu iedzīvotāju ir viens no zemākajiem Eiropā un sasniedz 1,3 kilogramus gadā uz iedzīvotāju, ieskaitot bērnus un zīdaiņus.

Pasaules tirgū zaļo kafijas pupiņu iepirkumu cena biržā kopš 2001. gada - kafijas krīzes perioda, kad kafijas cena par 60 kilogramu maisu sasniedza vēsturiski zemāko cenu līmeni - 45,59 ASV dolārus (aptuveni 23 latus) par maisu - pakāpeniski pieaug. Arī 2009. gadā vidējā kafijas pupiņu cena pakāpeniski ir pieaugusi, kopš gada sākuma pieaugot Arabicas šķirnes kafijas pupiņu cenai par 30% un par 12% samazinoties Robustas šķirnes kafijas pupiņu cenai.

Kafijas pupiņu cenas pieaugums saistīts ar negaidīti sliktajiem laika apstākļiem un lietusgāzēm, kas ilgstoši aptvēra Brazīliju, Vjetnamu un Kolumbiju, iznīcinot daļu no iespējamās ražas. "Laika periodā kopš 2009. gada oktobra līdz 2010. gada janvāra sākumam kafijas cena biržā par vienu maisu ir kāpusi no 88 eiro (62 lati) līdz 102 eiro (72 lati), kas ir 15% pieaugums. Brazīlijas kafijas ražas apjoma kritums pret sākotnējo prognozi ir par 2,2 miljoniem maisu mazāk, kā tika plānots," biržas rādītājus komentē Līcis.

Starptautiskās kafijas organizācijas izpilddirektors Nestors Osorio pagājušā gada nogalē Vjetnamā notikušajā konferencē "Asia International Coffee Conference" prognozēja kafijas deficītu pasaules tirgū, norādot, ka nākamajos 12 mēnešos pasaules tirgū ieplūdīs 123-125 miljoni 60 kilogramu smagu kafijas maisu, tajā pašā laikā kafijas pieprasījums būšot 132 miljoni maisu. Situāciju pasliktina tas, ka palielinās kafijas iekšējais pieprasījums kafijas eksportētājvalstīs, kas var samazināt eksporta apjomus, kas savukārt izsauks cenu pieaugumu pasaules tirgū.

"Pastiprinātu spiedienu uz kafijas cenu rada finanšu tirgus, kas veic manevrus izejvielu tirgos, lai kompensētu zaudējumus, kas radušies finanšu krīzes rezultātā," papildina Līcis. Starptautiskā kafijas organizācija prognozē turpmāku kafijas cenu kāpumu par 10%, līdz būs publiskotas pirmās prognozes par nākamās sezonas ražu.

Ņemot vērā, ka 90% no Latvijas maltās kafijas tirgus veido kafija, kas ražota no "Arabicas" šķirnes kafijas pupiņām, un šīs šķirnes kafija ir iecienītākā Latvijas iedzīvotāju vidū, iedzīvotājiem jārēķinās ar cenu kāpumu maltai kafijai. "Merrild" kafijai cena varētu pieaugt par 5% jau šī gada martā," prognozē "Merrild Kaffe" pārstāvis Baltijā. Cenas varētu pieaugt arī "Pauling", "Jacobs" un "Tchibo" kafijai, kuru sastāvā ir "Arabicas" pupiņas.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana