Prognozes

"Rīgas Dzirnavnieks" komentārs par graudu ražu un zemnieku aktivitātēm līgumu slēgšanā

Inese Ozoliņa, A/s "Rīgas Dzirnavnieks"
26.06.2015

Žilvinas Pakeltis, AS "Rīgas Dzirnavnieks" valdes loceklis: Lauksaimnieki šobrīd vairāk izvēlas slēgt līgumus par labības uzglabāšanu, nevis pārdošanu.

Jau šobrīd AS "Rīgas Dzirnavnieks" turpina līgumu slēgšanu ar zemniekiem par jaunās sezonas graudu ražas iepirkumiem, un aktivitāte ir līdzīga kā pērn ap šo laiku. Šobrīd uzņēmums ir noslēdzis līgumus par kopējiem apjomiem, kas atbilst vairāku mēnešu miltu ražošanas vajadzībām.

Liela daļa līgumu tiek slēgti par graudu uzglabāšanu, nevis pārdošanu, tādējādi saglabājot iespējas izvēlēties pārdot sev izdevīgākā brīdī - piemēram, rudenī vai pat nākamā gada sākumā, atkarībā no graudaugu cenu tendencēm biržās.

Pagaidām laikapstākļi lutina graudu audzētājus un, ja tie turpinās būt labvēlīgi arī turpmākos divus mēnešus, tad arī šogad Latvijā un Lietuvā var sagaidīt vienas no labākajām pēdējo gadu graudu ražām. Tiesa, siltās ziemas dēļ var pieaugt dažadu augu slimību riski.

Citviet Eiropā lielākās bažas turpina radīt sausums, kas var rezultēties ar mazākām ražām atsevišķos reģionos, bet Latvijā šīs bažas tiek kliedētas līdz ar tradicionālajiem Jāņu lietiem.

Jaunajām ražām šobrīd cenas ir zemākas nekā pērn šajā periodā. Bet tas ir tikai pagaidām, jo visticamāk starpība izlīdzināsies tuvākajā laikā, jo pērn jūnijā un jūlijā kviešu cenām pasaules biržās bija novērojams straujš kritums. Vērtējot no šādas perspektīvas, šī gadas cenas šķiet, ka varētu būt pat augstākas nekā pērn augustā un septembrī.

AS "Rīgas Dzirnavnieks" ir viens no lielākajiem graudu pārstrādātājiem Baltijā ar ilgām miltu ražošanas tradīcijām. Uzņēmums ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus - visu veidu kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem "Hercogs", "Herkuless" un "Īsta saimniece".

A/s "Rīgas Dzirnavnieks"

x

Paroles atgadināšana