Prognozes

Agronome: Kartupeļu raža šogad būs laba; turpina sarukt stādījumu platības

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
13.08.2015

Neraugoties uz vēso šā gada pavasari, kad kartupeļu stādīšanas laikā aprīļa otrajā pusē bija daudz nokrišņu, kopumā šogad raža vērtējama kā laba, kas nozīmē apmēram 30 tonnas kartupeļu no hektāra, aģentūrai LETA atzina Kartupeļu audzētāju savienības vadītāja Aiga Kraukle.

Zemgales un Kurzemes pusē kartupeļi tika sastādīti aprīļa nogalē, tikmēr nokrišņi krietni traucēja šos darbus Vidzemē un Latgalē, stādīšanai ievelkoties pat līdz maija otrajai dekādei, kas attiecīgi ievērojami apgrūtināja kartupeļu sadīgšanu.

"Tomēr ražas izskatās labas, ja vien nesāksies pārāk stipras lietavas. Bumbuļu skaits gan ļoti atšķirīgs - dažām šķirnēm tikai septiņi, kamēr citām - līdz pat 30. Optimālais daudzums būtu 10-15 kartupeļi katram ceram. Kopumā bioloģisko kartupeļu audzētāji var cerēt uz 15 tonnām no hektāra, savukārt pārējie audzētāji var rēķināties ar apmēram 28-30 tonnām no viena hektāra," sacīja Kraukle.

Tāpat viņa atzina, ka turpinās jau iepriekšējos gados sākusies kartupeļu lauku samazinājuma tendence.

"Datu par šo gadu nav, bet skaidrs, ka platības samazinās. Tas skaidrojams ar lielo importa konkurenci, tirgū ienākot lētiem kartupeļiem no Eiropas un citām valstīm, kamēr vietējo zemnieku izdevumi visās pozīcijās pieaug. Labāk klājas zemniekiem, kas sadarbojas ar pārstrādes uzņēmumiem, piemēram, "Latfood" vai "Aloja-Starkelsen", kas kartupeļus iepērk garantēti un par līgumcenu," atzina agronome.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2014.gadā kartupeļus audzēja par 1,9% mazākās platībās - 26 800 hektāros salīdzinājumā ar 27 300 hektāriem 2013.gadā.

Tikmēr par 4% augusi šīs kultūras ražība - pērn novākts par 9800 tonnu jeb 2% vairāk kartupeļu nekā iepriekšējā gadā.

Tikmēr kartupeļu audzētāju skaits iepriekšējos trijos gados ir sarucis par 55%. 2013.gadā kopumā kartupeļus audzēja 35 371 saimniecība. Savukārt 2012.gadā šis rādītājs bija 39 521 saimniecība, bet 2011.gadā - 54 890 saimniecības.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana