Prognozes

Graudaugi gatavi labi pārziemot

Ilze Rūtenberga-Bērziņa, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)
26.11.2015

Ziemāju platībās visā Latvijā pašlaik ir pietiekami attīstīta sakņu sistēma, kas nodrošina augu labu pārziemošanu. Tomēr šīs vasaras un rudens sausums var ietekmēt atsevišķu lauku stāvokli pavasarī. Tādēļ saimniekiem laikus jādomā, kā rīkoties, ja sējumi tomēr nav pārziemojuši, norāda Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) speciālisti.

Oskars Balodis, LLKC Augkopības nodaļas vadītājs, agronoms: "Ar ziemas rapša sējas termiņiem augustā zemniekiem nebija problēmu. Laukos ar smagāku granulometrisko sastāvu vai pie sējas bezaršanas tehnoloģijā ziemas rapsis tomēr sadīga ļoti nevienmērīgi. Šajos laukos pēdējie rapši sadīga tikai septembra sākuma pēc nelielajiem nokrišņiem. Šāda situācija biežāk novērojama Zemgales reģionā, citos reģionos mazāk. Tomēr kopumā rapsis ir labi sagatavojies ziemošanai - ir apmierinoša biezība, pietiekami attīstīta sakņu sistēma, pietiekams lapu skaits."

Apsēto ziemāju platības šoruden līdzīgas kā pērn. Rudzi sēti tikpat, cik aizvadītajā gadā - varētu būt ap 37 000 hektāru, ziemas rapsis - pērn 68 135 hektāri, šogad - aptuveni par pieciem procentiem vairāk. Savukārt ziemas kvieši, kas pērn aizņēma 289 307 hektārus, šoruden iesēti vairāk, jo šīs graudaugu platības ik gadu pieaug (Avots: LAD).

Septembrī nolijušais lietus bija pietiekams arī veiksmīgai ziemas labības sējai. "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra" (LVĢMC) dati liecina, ka septembrī nolijušais nokrišņu daudzums Latvijā vidēji bija 66,5 mm, kas ir 93% no mēneša nokrišņu normas.

Pēc 2013/2014. gada ziemas zemnieki šogad sēja ziemcietīgas ziemas kviešu šķirnes - populārākās ir "Skagen" un "Edvīns" LLKC konsultantu apsekotie lauki pagaidām ir ļoti labā stāvoklī un labi sagatavojušies ziemai.

Oktobrī sējumiem nedaudz sāka trūkt mitruma, bet siltais novembris ar nokrišņiem situāciju krasi uzlaboja. To, ka oktobris Latvijā bijis sausākais mēnesis pēdējo gadu laikā, apliecina arī LVĢMC sniegtā informācija - nokrišņu daudzums Latvijā vidēji bijis vien 8,7 mm, kas ir 13% no mēneša nokrišņu normas.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)

x

Paroles atgadināšana