Citas ziņas sadaļā
Vadošie Latvijas kooperatīvi Latraps un VAKS izveidojuši jaunu uzņēmumu ASNS Ingredient ar mērķi Jelgavā būvēt dzelteno zirņu proteīna ražotni
«Latraps» sadarbībā ar vācu «Pfeier & Langen» attīstīs zirņu proteīna ražotni Jelgavā
LATRAPS spēks aug augumā
Lauksaimnieku kooperatīvi pērk ostas termināli
"Rīgas Dzirnavnieks" auzu audzēšanas programmā šogad piedalīsies 30 zemnieku saimniecības
Iecienītajam konditorejas zīmolam "Staburadze" jauna vizuālā identitāte
"Laima" piedalās lielākajā Krievijas pārtikas un dzērienu izstādē
"Maxima Latvija" par 50% samazina gurķu importu, dodot priekšroku vietējai produkcijai
Aldaru ieguldījums novērtēts
Sākta konkursa "Laukiem būt!" reģionālo pieteikumu vērtēšana
Ziņas no biznesaSCE E-Piim jaunā rūpnīca sākusi darbu. Un Orklas jaunā cepumu fabrika arīAndris Miglavs, AgroPols
14.09.2023 Igaunijas un Latvijas piensaimnieku kooperatīva "SCE E-Piim" pārstrādes rūpnīca sākusi darbu. Tā pastāsta Iveta Tomsone.
Viss rūpnīcas tapšanas process, sākot no Igaunijas kooperatīvu apvienošanas un Latvijas kooperatīva pievienošanās, projekta gatavošanas, labošanas, plānošanas, investoru meklēšanas, līdz pat iekārtu tenderiem, būvnieku meklēšanas, darbinieku apmācībām Nīderlandē un pašas būvniecības, ilga vairāk nekā 10 gadus.
Pirmo siera partiju “E-Piim” rūpnīca saražojusi jau augusta beigās. Dienu no dienas kāpinot pārstrādātā piena apjomu, “E-Piim” Paidē pamazām noliktavās krāj siera blokus, ko vēlāk laist pasaules tirgos. Ražošana sākta ar Čedaras sieru, jo ar rūpnīcā uzstādītajām modernajām tehnoloģijām tas ir ātrāk un vienkāršāk saražojams. Drīzumā tiks uzsākta tā sauktā kontinentālā tipa siera Gouda ražošana, kam process, ieskaitot peldināšanu sāls vannās, ir garāks, bet novembrī vai decembrī iedarbinās sūkalu pulvera ražošanas iekārtas, lai nākamā gada sākumā sasniegtu pilnas ražošanas jaudas, kas ir 100 tonnas siera un 70 tonnas pulvera dienā.
Sagadīšanās, bet šodien ir 2 ziņas par jaunu pārtikas industrijas uzņēmumu darbības uzsākšanu - otra ir par Orklas jauno cepumu fabriku.
Abi ir lielākie, jaunākie, modernākie , efektīvākie, abos pa 100 MEUR investīciju, abi izmanto galvenokārt tepat izaudzētos lauksaimniecības produktus. Viens atrodas tepat Latvijā, PieRīgā, otrs- mazliet attālākā Igaunijā.
Tuvākais pilnībā pieder skandināvu investoram, otru gadrīz desmitgadi ilgā procesā kopīgi attīstījuši Latvijas un Igaunijas pienražotāji, kaut arī dažu stratēģisko Rietumu investoru līdzdarbība arī šeit vērojama. Viens radīts, lai dārgāk pārdotu LV un EE izslaukto pienu, otrs, lai lētāk saražotu cepumu produktus un saglabātu konkurtētspēju ziemeļeiropas tirgus telpā, un, pastarpināti- tā interesēs ir iespējami lētāk iepirkt izejvielas, tostarp LV ražotos miltus un citas pārtikas izejvielas.
Nav grūti saprast, kuram no jaunajiem uzņēmumiem pieder lielākas manas simpātijas, tomēr priecājos par abiem un vēlu veiksmi abiem.
Īpašs cieņas apliecinājums Jaanusam Murakam - izcilai personībai, profesionālim, vizionāram un iedvesmotājam.
|