Tūrisms un atpūta

Aptauja: Stabilai lauku tūrisma uzņēmuma darbībai Latvijā nepieciešama specializācija

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
09.10.2009

Latvijas lauku tūrisma uzņēmumu darbībai patlaban ir nepieciešama specializācija, pakalpojumu kvalitāte, vietējā tirgus pirktspējai atbilstošs cenu līmenis un precīzs, efektīvs mārketings, secināts Eiropas lauku tūrisma federācijas EUROGITES aptaujā šī gada septembrī.


Aptauja: Stabilai lauku tūrisma uzņēmuma darbībai Latvijā nepieciešama specializācija

(Fragments) Latvijas lauku tūrisma uzņēmumu darbībai patlaban ir nepieciešama specializācija, pakalpojumu kvalitāte, vietējā tirgus pirktspējai atbilstošs cenu līmenis un precīzs, efektīvs mārketings, secināts Eiropas lauku tūrisma federācijas EUROGITES aptaujā šī gada septembrī.

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" pārstāvji, Latvijā dažādos lauku tūrisma uzņēmumos situācija atšķiras. Lielajos viesu namos, kas specializējās korporatīvo pasākumu, svinību, semināru apkalpošanā, noslogojums ir samazinājies līdz pat 30%. Nelieliem uzņēmumiem, kam izveidojusies sava stabila klientūra, sezonas laikā noslogojums bija pietiekams. Atsevišķiem uzņēmējiem, kas veiksmīgi specializējušies, piemēram, aktīvās atpūtas piedāvājumā, vasaras sezonā bija vērojams pat noslogojuma pieaugums par 15% attiecībā pret iepriekšējo sezonu.

Mainās lauku tūrisma pakalpojumu cenas. Lauku mājās, kur pamata piedāvājums ir nakšņošana un brokastis, cenas samazinājušās par 15%-20%, brīvdienu kotedžās - vidēji par 15%, viesu namos cenas samazinātas vidēji par 30%. Saimnieki nenosaka arī atšķirīgas sezonas un nesezonas cenas.

Lauku tūrisma uzņēmēji izrāda vairāk iniciatīvas arī infrastruktūras uzlabošanā, piedāvājot pastaigu takas, velomaršrutus, atpūtas vietas tiek ierīkotas un uzturētas vai nu par saviem līdzekļiem, vai projektu līdzekļiem, negaidot, ka par to rūpēsies valsts.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana