Tūrisms un atpūta

Sadarbības partneri no Zemgales un Lietuvas pierobežas izstrādā piecus amatniecības un mākslas tūrisma maršrutus

Juris Kālis, Zemgales Plānošanas reģions (ZPR)
28.10.2009

Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2007.- 2013. gadam atbalstītā projekta „Amatniecības pārrobežu sadarbības tīkls kā Latvijas – Lietuvas pierobežas pievilcības veicinātājs” ietvaros sākusies amatniecības un mākslas tūrisma maršrutu izstrāde. Projekta vadošais partneris ir Zemgales Plānošanas reģiona administrācija, bet kā partneri no Latvijas puses tajā piedalās Bauskas, Jelgavas un Viesītes novada pašvaldības, Zasas, Vīpes, Glūdas, Jaunsvirlaukas, Līvbērzes un Svētes pagasti. Savukārt no Lietuvas puses – Rokišķu un Biržu rajona pašvaldība, kā arī Šauļu apgabala administrācija un Jonišķu Tūrisma un biznesa informācijas centrs.


Sadarbības partneri no Zemgales un Lietuvas pierobežas izstrādā piecus amatniecības un mākslas tūrisma maršrutus

Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2007.- 2013. gadam atbalstītā projekta „Amatniecības pārrobežu sadarbības tīkls kā Latvijas – Lietuvas pierobežas pievilcības veicinātājs” ietvaros sākusies amatniecības un mākslas tūrisma maršrutu izstrāde.

Projekta vadošais partneris ir Zemgales Plānošanas reģiona administrācija, bet kā partneri no Latvijas puses tajā piedalās Bauskas, Jelgavas un Viesītes novada pašvaldības, Zasas, Vīpes, Glūdas, Jaunsvirlaukas, Līvbērzes un Svētes pagasti. Savukārt no Lietuvas puses – Rokišķu un Biržu rajona pašvaldība, kā arī Šauļu apgabala administrācija un Jonišķu Tūrisma un biznesa informācijas centrs.

Vasarā un aizvadītajos rudens mēnešos projektā iesaistītie partneri Latvijas un Lietuvas pusē, neiztiekot bez vietējo tūrisma informācijas centru atbalsta, paveikuši apjomīgu darbu, lai savāktu un apkopotu informāciju par teritorijā strādājošajiem dažāda veida amatniekiem un viņu piedāvājumu tūristiem. Nesen Lietuvas pierobežas pilsētiņā Jonišķos, tiekoties projekta partneriem un tūrisma ekspertiem, panākta vienošanās, ka izstrādās pavisam piecus kopīgus ar amatniecību un tautas mākslu saistītus tematiskus tūrisma maršrutus, aptverot vairāk nekā 100 dažādus objektus.

Izstrādātos maršrutus kopā ar teritoriju aptverošu tūrisma karti paredzēts ievietot informatīvā bukletā latviešu, lietuviešu, krievu un angļu valodā. Maršrutus veido tā, lai ceļotāji var izvēlēties savām interesēm visatbilstošāko. Piemēram, vienā no maršrutiem, ņemot vērā amatniecības veida popularitāti kā Latvijas, tā Lietuvas pusē, iekļaus galvenokārt koktēlnieku darba vietas. Izvēloties atkal citu maršrutu, tūristi vairāk varēs iepazīties ar to amatnieku prasmēm un izstrādājumiem, kas saistīti ar aušanu, zīda audumu apgleznošanu, dažādu tekstiliju darināšanu, tamborēšanu, adīšanu un rotu izgatavošanu. Atsevišķā maršrutā būs iekļautas maiznīcas, siernīcas, alus un vīna darītavas. Vēl citā maršrutā dominēs tautas mākslas muzeji, seno darba rīku ekspozīcijas, glezniecības darbnīcas un fotosaloni, kā arī suvenīru pārdotavas. Īpašu maršrutu plāno keramiķu, ādmiņu, akmeņkaļu, stikla pūtēju un kalēju arodu popularizēšanai.

Kuru no piedāvātajiem maršrutiem izvēlēties kā galveno, vai kurus maršrutus sava ceļojuma laikā kombinēt, tas jau būs pašu tūristu ziņā. Turklāt bukletā būs ietverta informācija par objektiem, kuros amatnieki demonstrē savu aroda prasmi un ļauj arī tūristiem piedalīties darbu tapšanas procesā, būs arī informācija par to, kā un kur iepriekš pieteikt savu apmeklējumu.

Bukletu plānots iespiest līdz gada beigām, lai, sagaidot nākamo tūrisma sezonu, to varētu izplatīt Latvijā un Lietuvā, kā arī citās valstīs rīkotajās tūrisma izstādēs un gadatirgos.

Jaunajos tūrisma maršrutos iekļaus ne vien projekta ietvaros tapušos 10 amatniecības centrus, bet arī citus ar amatniecību un tautas mākslu saistītus tūrisma objektus Latvijas un Lietuvas pierobežas teritorijā.

Zemgales Plānošanas reģions (ZPR)

x

Paroles atgadināšana